Начало » Аврен » Предстоят разкопки в античния Марцианопол и крепостта Петрич Кале край Аврен

Предстоят разкопки в античния Марцианопол и крепостта Петрич Кале край Аврен

Разкопки на античния град Марцианопол в Девня и на крепостта Петрич Кале в община Аврен, предстоят да бъдат направени през септември от археолозите д-р Христо Кузов и д-р Мария Манолова. Това съобщи за Moreto.net директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко.

Обектите са част от планираните разкопки, финансирани от държавата за около 130 000 лв., заедно с късноантичната крепост (квадрибург) в Шкорпиловци, халколитната сграда в Суворово, селищната могила в село Комунари (Дългопол) и крепостта Кастрици в резиденция Евксиноград.

По думите на Лазаренко в момента се извършват разкопки на квадрибурга в Шкорпиловци, а скоро ще приключат и тези в Джанавара и Суворово.

“Гледаме да работим на едни и същи места, за да имаме повече информация за един обект, от колкото да имаме малко информация за много обекти, а и от археологическа гледна точка е по-добре”, обясни шефът на Историческия музей в морската столица.

По думите му находки винаги има, но за момента няма нещо, което да е по-атрактивно и интересно за обществото.

Той допълни, че археолозите са на разположение целогодишно за разкопки по време на строителни работи в центъра на Варна.

 
banner
banner
Budnavarna