Начало » Общност » От 10 до 40 ст. скача цената на цигарите заради новия бандерол

От 10 до 40 ст. скача цената на цигарите заради новия бандерол

Удрят цигарите в цената – от 10 до 40 стотинки, заради новия бандерол. След серия от поскъпване на най-масовите марки цигари у нас от май насам, предимно с 10-20 стотинки, през юли и август някои от тютюневите компании вдигнаха с още толкова цените.

Справка в Публичния регистър на цените на тютюневи изделия показва, че от 15-ти юни досега кутия цигари на един от тютюнопроизводителите, е поскъпнала на два пъти – от 5 до 5,40 лв. – няколко пъти от по 10 и 20 стотинки. Същата е ситуацията и с други марки, които също поскъпват за този период. Масовите цигари засега останаха с поскъпване само от 20 стотинки.

Повод за увеличението на цените от май насам е смяната на бандерола на тютюневите изделия. От средата на 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз трябва има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият й път от производителя през дистрибутора до търговския обект, от който клиентът я е купил. Според експерти обаче увеличението на цените на цигарите не се дължи до голяма на степен на промените в бандерола, а на ценовата политика на всяка компания.

Според потребители в кварталните магазини в София вече им искат с по 20 стотинки повече за по-висок клас цигари заради новия бандерол. Практиката показва, че между месец и половина и два са нужни на магазините да изчерпят количествата цигари със стари бандероли, като при по-скъпите брандове отнема повече време.

Заради това потребителите усещат поскъпването от май чак през август. Тютюневите изделия, облепени със стария бандерол, могат да се продават в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 20 май 2020 г.

Върху новите бандероли на цигарените кутии вече няма да бъде изписвана крайната цена на продукта. Стойността трябва да бъде слагана върху самата кутия, с изключение на пурите и пуретите.

От 1 януари 2018 г. в сила влезе по-висок акциз за цигарите, който покачи цените на най-масовите марки на пазара с 20 стотинки.

Източник: trud.bg

 
banner
banner
Петя Митева