Начало » Общност » Помощ за Алекс от Варна вместо букети за първия учебен ден

Помощ за Алекс от Варна вместо букети за първия учебен ден

Училищата и детските градини в община Варна застават зад 3-годишната Алекс, страдаща от рядко заболяване, и призовават за подкрепа чрез дарение вместо цветя в първия учебен ден. “Всеки, който има желание да подкрепи Алекс в предстоящото ѝ лечение, може да го направи, дарявайки парите, отделени за букет с цветя за първия учебен ден”, призовава нейният баща Александър Кръстянин. “По този начин много от цветята няма да бъдат изхвърлени след 3-4 дена, а ще бъдат използвани в подкрепа за сбъдването на една детска мечта”, допълва той.

Дарителска кутия ще бъде поставена в училищата при класния ръководител, в която всеки, който желае да подкрепи Алекс, ще може да дари парите, отделени за букет. А ако липсва такава, класният ръководител ще насочва къде е поставена дарителската кутия в съответното училище. Всяко училище, което реши да подкрепи кампанията в помощ на 3-годишното момиченце, може да го направи и на национално ниво.

Алекс е родена с рядката диагноза „Фибуларна хемимелия ”- пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало. Лечението е оперативно, в няколко етапа, и се извършва най-успешно от д-р Пейли в САЩ. Благодарение на помощта на стотици дарители първият етап от лечението на Алекс е завършил успешно през юли 2018 година. Направена е успешна корекция на глезена, изправяне на тибията и удължаване на крачето с 5 см, след което Алекс преминала през 7-месечна рехабилитация в Пейли институт. Първият етап от лечението ѝ продължил 10 месеца, които са били изключително трудни за нея и семейството ѝ. С времето разликата между двата ѝ крака продължила да нараства, което започнало отново да затруднява ходенето. След извършен преглед през април 2019 година при д-р Пейли е определен и периодът за продължаване на лечението ѝ, който е насрочен за есента на 2020 г.

Поради липсва на средства семейството на Алекс е започнало благотворителна кампания. През този втори етап от лечението на детето отново ще бъде направена корекция на глезена и тибията и ще бъде удължено крачето с 6 см. Ще има и дълга рехабилитация по време на удължаването на костта и по време на калцирането ѝ, лечението ще продължи около 10 месеца. След това ще започне третият етап от лечението – на около 9 – 10 годишна възраст, който е финален. През него ще се извърши още една операция и на двата крака – удължаване с 8 см на десния крак и спиране растежа на левия крак, за да може в края на лечението да се постигне максимално изравняване на двете крачета. Този етап също ще продължи около 10 месеца. От Фонда за лечение на деца има няколко отказа за подпомагане лечението на Алекс. За завършването му са нужни 787 788 лв. До момента има събрани 196 000 лв. Сумата, която трябва остава, е 592 000 лв.

 

Можете да подкрепите Алекс чрез:

 

– дарение по дарителска сметка: ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА IBAN: BG40CECB979040G7448700, BIC: CECBBGSF ТИТУЛЯР: АЛЕКСАНДРА АЛЕКСАНДРОВА КРЪСТЯНИНА, гр. ВАРНА

 

– DMS с текст на латиница ALEXANDRA на номер 17 777 – PayPal: veni_sun@abv.bg титуляр: Венета Кръстянина (майка)

 

– Helpkarma: “Да помогнем на Алекс да ходи” За контакти: Александър Кръстянин – баща, тел.: 0898239051; имейл: akrastianin@abv.bg Венета Кръстянина – майка, тел.: 0877733370, мейл: veni_sun@abv.bg

Източник: chernomore.bg

 
banner
banner
Петя Митева