Начало » Общност » Отчетоха наднормени нива на шум на детска площадка

Отчетоха наднормени нива на шум на детска площадка

Наднормени нива на шум от 81,4 децибела при средна стойност 55,8 децибела бяха измерени през вчерашния ден между 11 и 12 часа на детска площадка в близост до ОУ „Васил Априлов“ във Варна от доброволци към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Продължителното излагане на наднормени нива на шум влияе на почти всички органи и системи на човешкия организъм и води до учестяване на сърдечния и изменения на респираторния ритъм, повишаване на кръвното налягане, забавяне пасажа на храната и различни по степен и вид увреждания на стомаха, изменение количеството на кръвната захар, повишаване на основната обмяна и дори до задържане на вода в организма.

Доброволците измериха също нивата на фини прахови частици и на радиация. При фините прахови частици в 11:40 часа е бил измерен пик с внезапен силен порив на вятъра. Тогава нормата за по-едри фини прахови частици – ФПЧ10 е надвишила 3 пъти среднодневната норма от 50 мкг/куб. м и е стигнала 152 мкг/куб. м, което свидетелства за високата запрашеност на улиците и детските площадки. За по-фините прахови частици ФПЧ2,5 пикът отново е бил по същото време, а през останалото – около 5-7 мкг/куб. м, като при ФПЧ 2,5 има само средногодишна норма, която е 25 мкг/куб. м.

Фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, астматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението (например сърдечен инфаркт). Колкото по-малки са частиците, толкова по–дълбоко проникват в белите дробове.

Нивата на гама-фона са отчели около 0,12 микросиверта/час при норма за Варна около 0,16-0,17.

 
banner
banner
Budnavarna