Начало » Общност » Канят варненци да се запознаят с проекта за рибарското пристанище на Карантината

Канят варненци да се запознаят с проекта за рибарското пристанище на Карантината

Встъпителна пресконференция на проект „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“, район Аспарухово“ ще се проведе на 21 август от 10:00 часа в зала „Варна“.

Проектът включва модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище с изграждане на хидротехнически съоръжения в акваторията, инфраструктура с необходимите съоръжения. Целта е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на улова. Реализацията на проекта ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, устойчиво развитие на риболовната дейност на територията на общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите, създаване на нови работни места.

В края на май на тази година кметът Иван Портних и зам.-министърът на МРРБ Деница Николова направиха първа копка на рибарското пристанище. Проектът за неговото изграждане се финансира по „Програма за морско дело и рибарство“ чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и е на обща стойност 13,7 млн. лв, от които около 8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ и 5,7 млн. лв. – собствено финансиране.

 
banner
banner
Петя Митева