Начало » Общност » Проверяват дали има връзка между кокаина открит в Бургас и изплувалия на плаж край Варна

Проверяват дали има връзка между кокаина открит в Бургас и изплувалия на плаж край Варна

Наркотиците открити преди дни в склад в Бургас вероятно имат общо с изплувалите преди месеци от морето пратки с кокаин между Констанца и Варна.

Преди дни, когато бе открит 76 кг кокаин в кашони с банани в склад в Бургас, прокурор Чинев съобщи, че високорисковото наркотично вещество е било открито в 4 кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29.07.2019 г. от Р. Еквадор през Р. Италия в Пристанище Бургас. Получател е било българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера.

Една от версиите, по които разследващите органи работят, е за връзка между кокаина в Бургас и този изплувал край Варна, съобщава БНТ. Причината е, че намереният в кашони с банани от Еквадор наркотик е един и същ и по вид, и по качество с предишните пакети, открити по плажната ивица у нас и в съседната ни страна.

Старши комисар Калоянов от Бургас съобщи, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол. Той изтъкна, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател в страната ни притежава подобни складове и в гр. София, гр. Варна и гр. Пловдив.

Вчера бяха направени и обиски в складовете на фирмата вносител. Причината е, че част от бананите, които са получени с кораб на пристанище Бургас в края на юли, вече са изпратени към базите й. Проверява се дали в тези количества няма също укрит кокаин.

Moreto.net припомня, че на 11 април 2019 г. край Варна изплува сак с кокаин. Съдържанието на сака е 25 кг и 430 г кокаин с изключително висока чистота, показа експертна справка.

От три произволни проби от наркотика става ясно, че чистотата на активно действащия компонент се движи в границите между 77,57 и 90,59 процента.

По цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на намерения край „Слънчев ден“ кокаин е около 7 милиона лева.

Предишните дни сакове с кокаин бяха изплували край „Болата“ и акваторията на Шабла.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева