Начало » Култура » Община Варна и ММФ „Варненско лято“ – с награда „ПроКултура“

Община Варна и ММФ „Варненско лято“ – с награда „ПроКултура“

Община Варна, културни събития и организации в морската столица станаха носители на награди „ПроКултура 2019“. Те бяха връчени на официална церемония на Националната конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуства”. Организатори на събитието са Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт. Отличията се дават за принос за разширяването на достъпа на младите хора към културата в девет категории – „Държавен културен институт”, „Общински културен институт”, „Културна организация”, „Община”, „Детска градина”, „Училище”, „Гражданска организация”, „Медии” и „Фестивали”.

 

Специалната награда за принос за разширяването на достъпа до младите хора до култура беше връчена на Община Варна. Призът прие Десислава Георгиева, началник-отдел „Фестивали и проекти“ в дирекция „Култура“ в общината. Награда „ПроКултура” за цялостен принос получи Румяна Петрова за проекта „Музикалните приказки на Госпожа Виола“ в рамките на „Варненско лято за деца“ – популярната съпътстваща програма на големия международен музикален фестивал „Варненско лято“.

 

В категорията „Медия“  бяха отличени Регионален телевизионен център – Варна и БНР – Радио Варна. В категорията „Фестивал“ отличия получиха Международният кинофестивал „Карантината“ – Варна, премиран и като кинофестивал, и като събитие в областта на дигиталните изкуства и технологии, а също и Европейският младежки музикален фестивал „Силата на песента“, провеждан в СОК Камчия. В категорията „Културна организация“ наградата бе за Фондация „Международен балетен конкурс“- Варна, за XIX национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“. Доцент доктор Момчил Георгиев, генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата, приветства отличените, пожела им още успехи и подчерта, че целта на наградите е да се стимулира социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси.

 
banner
banner
Петя Митева