Начало » Общност » Затварят за ден ул. “Преслав” заради кампанията “С 30 км/ч в града”

Затварят за ден ул. “Преслав” заради кампанията “С 30 км/ч в града”

Кампания „С 30 км/ч в града” ще се проведе в квартал „Таляна” по случай Деня на Варнa. Тя цели популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на града, където се наблюдава по-висока концентрация на инциденти между пешеходци и превозни средства.

Предвидени са демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри. Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Сдружение „Таляна”, в партньорство със Община Варна и Държавната агенция  „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.

Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” –  от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 9 до 19 часа. За да има достъп до паркинга на пл. „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.

Всички живущи в района ще бъдат предупредени от организаторите и МВР да преместят автомобилите си във връзка с  безопасното провеждане на кампанията.

Източник: varnautre.bg

 
banner
banner
Петя Митева