Варненски таксита бягат в малките общини

„Заради висок данък много варненски таксиджии ще избягат от регистрация в големия град и ще отидат в съседни, по-малки общини, като най-близо им е Аксаково. И сега има близо 400 жълти коли от Варна, които са регистрирани в съседната община. Техният брой ще се увеличи многократно, ако общинският съвет в морската столица приеме предложението за 850 лева годишен налог. В същото време те могат да минат с минималните 300 лева в Аксаково“, заяви Максим Петков от Националния съюз на превозвачите.

Той даде за пример Бургас, където предложението от 900 лева е за най-висок данък в страната, заради което таксиджиите вече се регистрират в Айтос. Навсякъде водачите на таксита готвят масово протести срещу високи налози, които им готвят големите общини. Според измененията в Закона за местните данъци и такси, те могат да са от 300 до 1000 лева, но в повечето големи градове местните управници се насочват към втората третина и близо до максимума на налога.

Таксиджиите в Ловеч също готвели бунт срещу годишната „данъчна секира“ от 720 лева. Със спонтанни протести заплашиха хората от бранша и във Варна на проведеното вчера заседание на общинската транспортна комисия, ако се приеме предложението от 850 лева за таксиметров автомобил. Те са категорични, че високият данък ще се отрази на тарифите и тежестта ще поемат хората в града.

„На практика клиенти имаме само през 3-4 летни месеца и тази ставка може да се приеме за тях. Но за цяла година – не е приемливо, защото освен да работим за общината, пътни такси и други данъци, много от хората в бранша изплащат и автомобилите с които работят. А трябва и да хранят семейства, но на практика това няма как да стане с толкова малко приходи и увеличаващото се бреме на разходите“, коментира и председателя на транспортния синдикат Авто-94, Димчо Иванов.

На предстоящата сесия на общинския съвет след празниците ще бъдат гласувани 3 предложения – внесеното от общинските съветници за годишен данък от 850 лева, за 500 лева, направено от собственик на таксиметрова фирма и за 400 лева – от независимия транспортен синдикат „Авто -94“. Местните парламентаристи, които са вносители на предложението, изчисляват годишните постъпления в общинския бюджет на 1,6 млн. лв., тъй като броят на разрешителните за таксиметров превоз на територията на Варна е близо 1900. Обмислят се и облекчения за собствениците на нови автомобили, които отговарят на екологичните норми.

„Мотивите на вносителите са, че Варна е голям курортен център, а средният доход на местното население по данни на НСИ за първото 6-месечие на тази година е 820 лв. С представителите на таксиметровия бранш търсим в диалог правилния подход за обективно и адекватно на ситуацията определяне на този данък, коментира председателят на общинския съвет Тодор Балабанов. Ако таксиметровите водачи обаче изпълнят заканата си и регистрират колите си в малките общини край Варна, сметките на общинарите ще се окажат без кръчмар, а в бюджета ще зейне голяма дефицитна дупка от неосъществените приходи.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!