Тодор Балабанов: Авторитетът на Общинския съвет страда от дребнави спорове

Дребнавите спорове, на които често ставаме свидетели в пленарната зала, вредят на имиджа на Общинския съвет. В качеството си на общински съветници сме длъжни да пазим авторитета на институцията, която представляваме. Убеден съм, че не със заядливи подмятания, а само с отговорна работа и конструктивни дебати можем да бъдем на нивото на очакванията на нашите съграждани. Това заяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов на среща с жители на район „Приморски“, която се проведе по инициатива на районния ръководител на ГЕРБ-Приморски Лилия Христова.

В дискусия с гражданите бяха обсъдени някои от акцентите в дневния ред на следващата редовна сесия на местния парламент, която ще се състои в края на месеца. Тодор Балабанов разясни предложението на групата на ГЕРБ в местния парламент за промени в Общинската наредба за обществения ред, по силата на които да бъдат забранени употребата на алкохол и цигари и разхождането на кучета на детските и спортни площадки във Варна.

„Предложението е в отговор на множество сигнали от родители. Очаквам, че то ще срещне подкрепата на колегите в съвета, защото е продиктувано изцяло от грижата за децата“, допълни общинският председател. Той изтъкна, че внесеният проект за промени в наредбата предвижда санкции за нарушителите, а контролът ще се осъществява от органите на МВР и Общинска полиция.

Сред темите в дневния ред на местния парламент, които са обект на широка дискусия, Тодор Балабанов посочи и предложението за данък за таксиметров превоз на пътници. „Народното събрание направи промени в Закона за автомобилните превози и Закона за местните данъци и такси, като изключи от облагане с корпоративен данък и с данък върху общия доход лицата, осъществяващи таксиметров превоз на пътници – шофьори и превозвачи. Въведен бе алтернативен данък, който в същината си много прилича на патентен и се определя с решение на Общинския съвет. То трябва да бъде взето в срок до 30 септември. Налогът може да варира между 300 и 1000 лв., като колеги от различни партии направиха предложение размерът му в общината да бъде 850 лв.“, посочи Балабанов. По думите му в мотивите на вносителите се отчита, че Варна е голям курортен център, а средният доход на местното население по данни на НСИ за първото шестмесечие на тази година е 820 лв.

„Предложението вече беше обсъдено на среща с представители на таксиметровия бранш. В диалог с тях търсим правилния подход за обективно и адекватно на ситуацията определяне на съответния данък“, допълни Тодор Балабанов.

В рамките на срещата той и колегите му в Общинския съвет получиха покана да присъстват на предстоящия предварителен кръг от Шампионската лига по футзал, който ще се проведе от 12 до 15 октомври в Двореца на културата и спорта. От града домакин е и петкратният шампион на България – Гранд Про, който през миналата година влезе в топ 16 на Европа.

Председателят на местния парламент на свой ред припомни, че през октомври жителите и гостите на морската столица ще имат и възможност да се насладят на международната регата Tall Ships, както и на младежкия фестивал Funcity+, който ще започне още на 29 септември.

Източник: Дарик

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!