Начало » Общност » Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина

Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина

Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина и с  надпис на брайл за хора с нарушено зрение, бе открита на входа на парка. Тя включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

Важен акцент в композицията са личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата е от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните изображения са от месинг. Автор на проекта е Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд „Култура“ към община Варна и лично от автора.

Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания.  Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.

„Това, което се случи днес е много важно за Варна, за варненци и за гостите и за хората с увредено зрение.“, коментира за Радио Варна Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания в морската столица. И допълни:

„Този макет е уникален за страната. Той е с изключително добра изработка на сградите и на брайловите обозначения. Картата много ми харесва, не само защото познавам всички обекти и им се радвам, но тези релефни карти, които съм виждала в други страни – в Чехия, Италия, те са без брайлови означения и просто представляват една купчинка фигури и трябва някой да ти обясни кое какво е. Ако някой разруши тази карта няма какво да спечели. Така че, моля ви се, вандали, умната!“

Присъстващите на откриването днес изразиха възхищението си от идеята и реализацията на релефната карта. Варненци споделиха, че тя е направена с много труд и със сърце и се надяват новата варненска забележителност да бъде опазена от посегателства.
източник: БНР
 
banner
banner
Budnavarna