Начало » Общност » НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Той допълни, че при хакерската атака около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Бъчваров обясни още, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това.

Може ли някой да изтегли кредит от мое име или да продаде имота ми – тези сценарии според Бъчваров изглеждали малко вероятно. По думите му при всички тези системи се изисква физическото присъствие на човека, неговата лична идентификация, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които били споменавани към момента, изглеждали малко вероятни.

Той обясни още, че се извършват тестове за уязвимости в НАП. “Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено”, каза още Бъчваров. “Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци”, посочи той.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. “Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Източник: varnautre.bg

 
banner
banner
Петя Митева