Начало » Общност » Младежи с интерес в областта на храненето са доброволци на „Улицата на готвачите“

Младежи с интерес в областта на храненето са доброволци на „Улицата на готвачите“

От 15 до 21 юли 2019 г. в град Варна се провеждат Фестивалът FUNCITY+ и „Улицата на готвачите“. Двете събития си партнират в настоящите си издания, а връзката между тях е младежкото участие.

Ежегодно в „Улицата на готвачите“ се включват младежи, доброволци, които се обучават в хранително-вкусови специалности. Те активно подпомагат събитието, което е единственото бутиково събитие за храна, с възможност да бъде посетено, в град Варна. Подкрепено е и от възпитаниците на две училища в града. Признато е от професионални готвачи и е с партньор Culinary Arts institute. „Улицата на готвачите“ се организира от „Българска Стрийт Фууд Асоциация“. Целта й е да повиши културата на хранене в града и страната ни и да помогне на хората да разпознаят уличното хранене като алтернатива за консумиране на качествена храна. В настоящото издание участват 19 фирми, които са стриктно подбрани от екипа на Aсоциацията по определени критерии. Всеки участник е необходимо да представи предварително своето меню за одобрение от организаторите. При подбора на участниците се търси както разнообразие и висок стандарт на предлаганите продукти, така и покриване на всички изисквания за безопасност и добра хигиена при подготовката. Предпоставките за това са осигурени от организаторите. За целта се ползват специално оборудвани шатри, всяка от тях с разрешение за временен обект за подготовка на храна.

Настоящото издание на „Улицата на готвачите“ е най-сложно като организация до момента заради големия брой участници, които предполагат възможност и постигане на по-сложни менюта, подходящи за задоволяването на всеки вкус.

По време на събитието се провеждат и атрактивни състезания като това по надяждане с люта храна. През 2019 г. Вече двукратен победител е познатият на варненци Димитър Желязков. Въпреки оспорваната битка и конкуренция той защити титлата си от миналата година като зае първото място в надяждането с люти сосове.

В последния неделен ден от събитието можете да опитате още разнообразна, вкусна и добре приготвена храна. Присъстват „Земя“ с приготвените от тях вегански десерти, „Italian Cofee Shop“-към предлаганото от тях кафе със сигурност потребителите не спират да се връщат. Тук са „Boom Burgers“, които се смятат за първите и едни от най-добрите бургери в страната. Може да опитате мексиканската храна на „Mr.Burrito“, а за почитателите на люто тук са още „Chilli Hills“. За любителите на бирата „Glarus“ и пивото произведено от братя Братя Балачеви. Ако харесвате десерти за вас са гофретите на „Lolli“-sweet bar caravana. Специално от София тук са“ Burgers on the road“ . Йонко Дяков с „11 Meats“ ,“Lemons“, „The Smoke BBQ-Varna“, „Hranomy“, „На село е по вкусно“, Френските палачинки на Бенджанин Крон, вегетарианска кухня на „Фалафел.бг“ сладоледите на „N Ice Cream MediaЮ, „Atelier Dimov Chokolate“ и азиатското меню на семейство Райчеви.

„Организираме събитието изцяло със собствен ресурс, което понякога е доста трудно начинание. Единствените, които ни подкрепят материално са платформата за храна „Food Panda“. Благодарен съм им за това тъй като разпознават нашата идея като партньорска инициатива. В „Българска Стрийт Фууд Асоциация“ работим малък екип от хора, които се обединяваме от идеята за подобряване на качеството на храната и начинът на хранене. Като програма „Максимум“ сме си поставили целта един ден Варна да се превърне в дестинация за кулинарен туризъм. Благодарни сме за възможността да си партнираме с FUNCITY+, тъй като смятам, че младите хора са бъдещето на всеки бранш в град“-каза Валери Петров-един от организаторите на събитието и управител на „Българска Стрийт Фууд Асоциация“.

За Пламен Сашев-директор на FUNCITY+, „Улицата на готвачите“ е прекрасна инициатива. Тя е част от фестивала, защото той е за младите хора и се стреми да им създаде повече предпоставки за развитие. Инициативите част от него са възможност не само да се забавляват, но и да развиват и обогатяват себе си. Стремежът да се обхванат повече млади хора и да се създадат възможности за развитие на техните таланти и интереси е приоритет за Варна ЕМС 2017, организатор на FUNCITY+.

Тази вечер в 17.30 ч. танцовото направление на FUNCITY+2019 закрива със зрелищни танцови битки „Bring That Beat Back All Style Dance Battles 2019“. Те ще продължат до 21.30 ч, на сцената зад Морско казино.

През лятото на 2019 година предстоят още две от направленията на Фестивала, който тази година е с променена визия и концепция, Спорт (14-18 август) и Музика и изкуства (2-8 септември). Всички желаещи да станат част от него могат да подадат заявка на страницата на FUNCITY+ във Фейсбук-@Funcityplus

 
banner
banner
Budnavarna