Начало » Общност » Водата в 10 варненски села е негодна за пиене

Водата в 10 варненски села е негодна за пиене

В десет варненски села водата е негодна за пиене, показват резултатите на Регионалната здравна инспекция от взетите проби. В някои от населените места има увеличение на нитратите във водата, а в други са открити болестотворни бактерии.

Веселин Димитров и семейството му от години жиеят в село Доброглед. Поддържат малко стопанство и ползват питейната вода само за поливане на насъжденията.

Веселин Димитров, жител на село Доброглед: Много хлор, много нитрати и избягваме да пием от нея. Купуваме бутилирана вода. – И колко плащате вода? – 2,50 е кубикът. -За нитратна вода? – Да.

Населените места със замърсена вода ползват собствени водоизточници. Оказва се, че в питейната вода има високо съдържание на нитрати от години.

Д-р: Веселина Божилова, РЗИ-Варна: Антропогенно замърсяване вероятно от интензивното земеделие, което в годините не може да се изчисти и вероятно ще се изчиства още десетилетия наред.

Решението е в ръцете на фирма „ВиК Варна“, която трябва да включи селата в друга водопреносна мрежа. За момента обаче средства за нов водопровод няма. Единственото, което здравните инспектори могат да направят е да издават предписания към дружеството.

Янка Палова, кмет на село Доброглед: Тя водата е за пиене и за миене не за поливане, защото е забранено, но ние тук се шегуваме, че освен за поливане за друго за нищо не става и като е нитратна не си торим зеленчуците.

Д-р Веселина Божилова, РЗИ-Варна: Преваряването не помага, защото това не е микробиологично замърсявне, а нитрати.

В селата, където са открити бактерии, експертите препоръчват водата да се преварява, а ВиК дружеството се задължава да увеличи количеството хлор във водата.

Източник: БНТ

 
banner
banner
Петя Митева