Ремонтите на училищата вървят по план

Почти всички планирани за лятото ремонти на училища приключиха. Това каза в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ утро в нашия град директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. През лятото бяха ремонтирани 16 училища и 17 детски градини. „Всички ремонти приключиха успешно. Дирекция Образование и младежки дейности контролира изцяло процеса през лятото. Само в едно училище ремонтът няма да приключи до 15 септември и това е ОУ „Черноризец Храбър“, но там договорът за финализиране на укрепителните дейности е до 21-и. Проблемът там е свързан с пропадане, което повече от 20 години не е било укрепвано. Трудно намерихме строителна фирма, която да поеме ангажиментът. Нужно е да се укрепят основите, за да може сградата да е стабилна и да се използва още десетилетия. Получихме и сигнали във връзка с оградата на училището. Към момента не можем да изградим нова, тъй като това не е толкова лесно. Нужно е проектиране и ще заложим подобна стъпка в следващи бюджети на общината. По наше настояване е поставена висока мрежа на оградата, за да не могат децата да прескачат на улицата“ – каза още Лилия Христова.

Тя допълни, че 7 варненски общински училища са включени в програмата „Региони в растеж“ за ремонти реконструкция на образователна инфраструктура, за което ще бъдат отпуснати около 17 млн. лв. За двете професионални гимназии, които са общински също ще бъдат отпуснати средства по „Региони в растеж“ – 2 800 000 лв. Всички държавни професионални гимназии във Варна също ще бъдат ремонтирани с европейски средства от програмата.

Лилия Христова подчерта, че при планиране на новия бюджет ще бъдат отпуснати средства за училища, които не са включени в „Региони в растеж“. „Нужно е парите за ремонт и реконструкция да бъдат приоритетно разпределени, за да може всички училища в града, независимо дали са в периферията или в центъра да бъдат еднакво привлекателни за децата и за техните родители. Знаете, че има проект, според който  Варна, Пловдив, Русе и София ще са задължени да правят централизиран прием по местоживеене“, допълни Лилия Христова.

 

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!