Начало » Общност » Има ли епидемия на варицела във Варна?

Има ли епидемия на варицела във Варна?

Бум на заболели от варицела има във Варна от началото на юли.

Само за първата седмица от летния месец в София има 110 случая на болни от шарката, а във Варна те са 43. В Пловдив са 40, а във Враца има 30 регистрирани заболели, съобщава Монитор.

Инкубационният период на заболяването е от 12 до 21 дни, средно 14 – 16. Заболяването започва с висока температура до 39 градуса, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.

Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло, включително в косата, като отначало са изпълнени с бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни, през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Обикновено е налице силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват обривите, при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Характерно е, че при децата варицелата протича по-леко, отколкото при възрастните, поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст.

 
banner
banner
Budnavarna