Начало » Общност » Къщата с папагалите във Варна възкръсва за нов живот

Къщата с папагалите във Варна възкръсва за нов живот

Не е тайна, че докато се разхождаме по улиците на Варна, виждаме все по-модерни, нови сгради с футуристични форми. Между тях, обаче, са сгушени и истински съкровища от едно време – старите аристократични фамилни къщи.

Може би една от най-красивите от тях е така известната къща с папагалите. Тя се намира на улица „Славянска” номер двайсет и е паметник на културата. Скоро на нейно място ще има нова сграда, която най-вероятно ще бъде жилищна кооперация. Фасадата на къщата с папагалите, обаче, ще бъде реставрирана и запазена. По този начин, новата постройка ще представлява комбинация от историческа и модерна архитектура.

Аристократичната къща е проектирана през 1922 година от архитект Стефан Попов, а релефите по фасадата са изработени от скулптора Кирил Шиваров. Къщата е била дом на заможния варненски търговец от еврейски произход Сасон Пинкас, каза за Радио Варна изследователят на стара Варна Християн Облаков.

“Той си е поръчал висока за времето си сграда, защото е искал да осигури по един етаж на всеки от тримата си синове”, допълни още Християн Облаков. Съседка на възрастната дама, която е живяла в аристократичната къща, е останала изключително впечатлена от широките фоайета и дългите коридори. На всеки етаж от къщата е имало по шест стаи, три отляво и три отдясно.

Друга интересна сграда във Варна, която съчетава миналото с настоящето, е тази на ъгъла на улиците “Воден” и “Филарет”.

Източник: Радио Варна

 
banner
banner
Петя Митева