Варна отбелязват канонизацията на Майка Тереза

Варненската католическа общност също ще отбележи провъзгласяването на Майка Тереза за светица, което е планирано за началото на септември във Ватикана.

Своите молитви за благодарност по повод канонизирането сестрите на милосърдието от ордена на Майка Тереза ще отправят във Варна днес – 10 септември в тържествена литургия.

Богослужението ще се състои в църквата „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“ в 11.00 часа, която се намира на ул. „Преслав“.

Майка Тереза бе обявена за блажена през 2003 година от папа Йоан Павел II, който постави началото на процеса по канонизацията. Това се случи още преди да е изтекъл необходимия период от пет години след смъртта според католическите канони. Това става благодарение на признанието за чудодейно изцеление с нейното застъпничество на жена от Индия с тумор в корема. Второто признато чудо е за излекуването на 42-годишен бразилец в последен стадий на злокачествен тумор на мозъка.

Според свидетелствата пълното оздравяване на болния става след силните му молитви към Майка Тереза, а за чудото медицинските изследвания, направени през 2008 година, показват, че ракът е напълно изчезнал, след като вече се е бил разпространил в голяма част от мозъка.

Датата, която ще бъде отредена за почит към Майка Тереза в календара на Католическата църква, е денят на нейната кончина – 5 септември. Самата канонизация ще се състои на 4 септември.

Майка Тереза, чието светското име Агнес Гонджа Бояджиу, е родена на 26 август 1910 година в Скопие в семейство на албански католици. Основаният от Майка Тереза орден наброява над 5000 монахини в 121 страни. През 1979 година Майка Тереза получава Нобелова награда за мир, през 1980 година – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 година – британския Орден за заслуги. Майка Тереза си отива от този свят на 87-годишна възраст на 5 септември 1997 година.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!