Начало » Общност » Новите линейки на Спешна помощ във Варна с паник бутон, тепъва ги оборудват с навигация

Новите линейки на Спешна помощ във Варна с паник бутон, тепъва ги оборудват с навигация

Новите три линейки на Центъра по спешна медицинска помощ във Варна са с монтирани GPS устройства и паник бутони. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Монтираните GPS устройства обаче, явно са за проследяване, а не с навигационна цел.

Тепърва предстои линейките да бъдат оборудвани с навигационна система. Предстои също и провеждането на обучения на персонала в системата на спешната помощ за работа с новите устройства в линейките.

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация; дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др, съобщават още от МЗ.

От варнеската спешна помощ споделят обаче, че са необходими още 19 нови линейки, за да се обнови на 100% автопарка.

„22 екипа работят на територията на област Варна, така че имаме нужда от още 19 нови, с които да обновим на 100% автопарка“, завяви д-р Мая Рашева.

Медицинските екипи, които обслужват Спешния център във Варна през летния сезон са в намален състав.

„Екипите не са в пълен състав. Девет трябва да бъдат, обаче са по-малко, някъде около 7-8, зависи от ситуацията. Някой път излизат в болнични, невъзможност да ги подплатим с други, но 7 екипа работят със сигурност“, обясни д-р Рашева.

По думите й центърът за спешна медицинска помощ не разполага с линейки в курорта „Златни пясъци“, тъй като това не е техен ангажимент. При нужда се изпраща екип от Варна.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева