Начало » Общност » Форум „Таляна“ се проведе във Варна на тема – творческите квартали и културното предприемачество

Форум „Таляна“ се проведе във Варна на тема – творческите квартали и културното предприемачество

През изминалите четири дни между 13-ти и 16-ти юни в град Варна се проведе форум „Таляна“ – национален форум за обсъждане на предизвикателствата пред творческите квартали и културното предприемачество в страната.
Първият ден започна с откриването на форума в сградата на Фондация „Иноватор“. Председателят на фондацията Мартен Демирев се представи пред присъстващите и сподели своята визия за развитието на креативните квартали в следващите години. Явор Панев от сдружение „Таляна“ разказа на участниците какво ги очаква в следващите дни и сподели малко повече информация за квартал Таляна, който част от присъстващите посещаваха за пръв път. Гостите взеха участие в две опознавателни пешеходни обиколки – първата, на квартал Таляна и втората, на историческия център на града, с цел подготовка за предстоящите работни сесии.


Разходката в Таляна беше водена от арх. Явор Панев, арх. Максим Недков и Мария Иванова. Участниците видяха новата визия на Гаровия площад на ул.“ Цар Симеон I“, разгледаха откритите по време на строителните дейности разкопки и се отправиха към ул. „Преслав“. По време на разходката, а и в последствие, посетихме няколко значими за развитието на социалното предприемачество и местния бизнес места в квартал Таляна – Социалната чайна, Тъкачница Дзев Студио, бразилското кафене Самба, кафе “Жива природа” и италианския магазин Gioia Amore Grande. Като част от обиколката бяха посетени и Кофража, Шишковата градинка, Малки и големи римски терми и други. Участниците с интерес поглъщаха всичко, което се случваше около тях, и коментираха какво може да се подобри в пешеходността и опазването на културното наследство в района.
В петък посетителите на форум „Таляна“ станах част и от една друга интересна инициатива с помощта на Алекс Бабунска – Tooltest Day, чиято цел бе да се споделят и развиват различни практични подходи за градско развитие и възприемане на градската среда чрез експериментиране. Разделени на няколко групи, участниците наблюдаваха четири различни градски позиции за 7 минути всяка без да събеседват помежду си. След работната среща посетителите споделиха преживяванията си от нетрадиционния, но интригуващ начин, по който наблюдаваха заобикалящата ги градска среда в Таляна.


В края на деня посетителите се отправиха към обиколка на историческата част на Варна с краеведа Християн Облаков, който им разказа интересни и малко познати факти за историята на града. След обиколката в сградата на фондация „Иноватор“ започнаха първите публични лекции на експерти, които се включиха във форума. Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от Placemake говориха за „Жизнената и активна градска среда“, професор Нора Ломбардини от Politecnico di Milano, най-големия технически университет в Италия, разказа за добрите практики при опазването на културно-историческото наследство, а Юлиян Канов от Букурещ сподели предизвикателство, с което той и екипът му от Wolfhouse са се сблъскали – превръщането на бивша фабрика за памук в клъстер за креативните индустрии.
Съботният ден бе посветен на работни сесии и още публични лекции на експерти. Здравко Петров от historicalroutes.bg сподели как разказва историята със старата архитектура, археолога доц. д-р Валери Йотов сподели повече за Античността и разкопките на ул. „Цар Симеон I”. Белин Моллов говори за новия живот на архитектурното наследство на старите градски ансамбли в подкрепа на устойчивото развитие и не на последно място Петко Дурмана представи своята вълнуваща лекция, озаглавена „Ноктюрно в тъмносиво и тюркоазено: Вечер над Таляна“.


Сред лекторите бяха и Калоян Карамитов и Миглена Герасимова от „Визия за София“, архитекта Кристиян Мюлер от gutundgut, Християн Петров, който разказа за квАРТалните революции по света, Цветелина Панова от „Таратанци“, Нона Цекова от „Smart Fab Lab”, Делчо Делчев от „Трансформатори“ и Кристина Бониоти от Техническия университет в Милано.
Възможност да представят своята дейност получиха и другите участници в събитието, които активно се включиха в работните сесии с цел генериране на нови идеи и знание за всички подобни бъдещи инициативи, свързани с креативните квартали в България. По време на практическите срещи между участниците те бяха разделени на четири групи според следните направления: Градско развитие и пешеходство, Опазване на културното наследство, Бизнес и стартъпи и Управление на креативни квартали.


Участниците се обединиха около това кои са важните теми – опазване на културно-историческото наследство; пешеходно удобство и достъпност, дизайн код, градска мебел и други теми свързани с градската среда; уреждане на конфликтните точки между пешеходци, автомобили и друг транспорт, така че всички да се придвижват удобно и безопасно, без това да става за сметка на някой от другите участници; привличане на културни оператори, творчески индустрии, бизнес с естетика в концепцията; и други теми.

Запитан за оценка на събитието и бъдещи планове, Мартен Демирев, един от организаторите, отговори:

“На събитието се формулираха конструктивни предложения и принципи за развитие на “Таляна”. Този обмен вече заляга в подготовката на стратегия, която има за цел да служи на гражданите, бизнеса, собствениците и институциите като източник на информация и идеи за конкретни мерки и действия, примери за добри практики. Ние няма да кажем на никого: прави това и това. Не. Но ще дадем достатъчно информация и алтернативи, за да може всеки, който е заинтересован и има желание да участва в процеса, да намери каквото му трябва. Например това може да е собственикът на сграда паметник на културата, който има нужда от идеи за това как да оформи табелите на магазина, който отваря там, така че да не са в конфликт с автентичния вид на сградата. Или младият общински съветник, който е решил да предложи за гласуване някаква мярка за стимулиране опазването на културното наследство и търси информация за добра практика, а защо не и цялостна стратегия.

Връщайки се обратно на темата за събитието, участниците във форума считат, че ако някои от тези идеи се наложат като успешни в рамките на Таляна, то могат да се прехвърлят и като принципи на развитие за останалата част от историческия център на града, а защо не и целия град. А тези принципи, съдейки по съдържанието на лекциите и дискусиите, са повече от ясни: удобство за жителите и гостите на града, опазване на наследството, привличане на нови гости и бизнес, вдъхване на съдържание и естетика, най-общо казано спазвайки максимата градове за хората. Все хубави неща, които вече наблюдаваме на някои места, но които искаме да надградим с конструктивни предложения и информация.

Много често ни питат защо се фиксираме върху една територия между улиците Цар Симеон, Преслав и Гаровият площад. Защо там, а не другаде? Ще отговоря простичко – дори тази територия ни е голяма. Но все пак е подходяща поради естеството си, за да експериментираме в отделни точки от нея с различни намеси. Това не значи, че добрите идеи не могат да се прехвърлят извън рамките на зоната, например в целия р-н Одесос. Ние нямаме за цел да копираме други подобни идеи, да правим стриктно квартал на занаятите. Не. Ние искаме чрез правилна комуникация, обединение на знания и каузи, да създадем условия за вдъхване на нов живот на тези красиви варненски улици. А както знаем за живота, какви точно форми ще придобие той, няма как да знаем с точност. Нещата ще еволюират органично, веднъж само да тръгне енергията и да се създадат условия и среда.

Освен всичко друго в резултат от срещата се оформи една засега неформална общност между хора от различни градове, така че има и кой да помага. Виждаме и все повече нови бизнеси в района, собственици на сгради, които подхождат отговорно към сградите си, както и действия от страна на институциите насочени към удобство за пешеходците, решаване на проблеми с паркирането и други. Нашето желание е да помагаме с енергията си тези процеси да се засилят. Оптимисти сме. ”

Събитието се осъществи като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 
banner
banner
Budnavarna