СУПЦ във Варна се превърна в гето на бежанци

Читател изпрати  кадър, на който се вижда огромна камара отпадъци в двора на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. В сградата на социално-учебното заведение се помещава и общинския приют, в който се настаняват бездомни. Там преди време бяха настанени обитателите на ромската махала Максуда, чиито незаконни къщи бяха съборени.

„Това е картинката, към днешна дата, на състоянието на сградата на СУПЦ „Анастасия Железкова“. Ужасът ескалира ежедневно. Видно е, че циганите превръщат цялото пространство в подобие на Максуда… Хората от квартал „Победа“ са в ужас и отчаяние, а кметчето Христо Христов, се прави, че проблем няма… Настава време за нови протести…“, пише читателят на „Петел“, който ни изпрати тази снимка.

Миналата година граждани, живеещи около СУПЦ, излязоха на протест заради настаняването на останалите без покрив роми. Тогава кметът на район „Младост“ заяви, че мярката е само временна.

На въпрос за състоянието на СУПЦ, от пресцентъра на община Варна отговориха, че там е започнало почистване на двора, като настанените са се включили в него активно. За целта на място са докарани и два големи контейнера. В социалния център на общината са настанени хора в риск, многодетни майки, възрастни хора с увреждания, както и клошари. От общината не коментираха дали там все още остават хора, дошли от съборените къщи в Максуда.

Това е вторият сигнал на граждани за ставащото в СУПЦ и общежитията в този квартал в рамките на седмица. Граждани изразиха съмнение, че там се настаняват мигранти, потърсили убежище във Варна. Институциите категорично отрекоха този слух.

 

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!