Начало » Общност » TEDx Talyana – конференция с името на арт квартала на Варна (снимки)

TEDx Talyana – конференция с името на арт квартала на Варна (снимки)

Миналата събота т.нар. Малки римски терми във Варна за пръв път станаха естествен декор на конференция от формата TEDx (а най-вероятно и на конференция изобщо) – TEDx Talyana, научи BudnaVarna.bg.

Основна цел на събитието, както при всички останали от този формат, беше да се поднесе важна, значима информация по интересен и вълнуващ начин, да се споделят идеи, които си струва да бъдат разпространявани (ideas worth spreading, както гласи мотото на TED). Но организаторите на тази конференция – Фондация „Иноватор” в партньорство със Сдружение „Таляна” и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” си бяха поставили и още една цел. Назовавайки я по името на развиващия се в историческото ядро на Стара Варна арт квартал „Таляна”, те имаха желание да го популяризират, да привлекат по още един своеобразен начин вниманието на широката общественост към този дългосрочен проект и постигнатото до този момент.

А иначе „талян” (с дублетна форма „далян”) е дума от турски произход и означава рибарска мрежа. Избрано е точно това име, тъй като идеята е била са се обособи и развие креативен квартал във Варна, като се следва успешния модел на „Капана” в Пловдив. Тъй като Варна за разлика от Пловдив е край морето, капанът е за риби – затова „Таляна”.

Темите бяха разнообразни, но взаимосвързани – съобразени бяха с четирите направления, в които според дългосрочната визия би трябвало да се развива квартал „Таляна” – туризъм, традиции, творчески индустрии и технологии. Затова по време на събитието гостите научиха интересни неща за историята на Варна, за възможностите на развитието на града в бъдеще, за Черно море; обмениха се виждания за традициите, архитектурата и градското планиране; говореше се за дизайн, наука, иновации. Водещ беше Явор Янакиев, чийто ентусиазъм и искрен интерес към темите и лекторите се усещаше през цялото време на форума, докато ги представяше на публиката.

На сцената на TEDx Talyana, разположена сред археологическите останки на някогашните обществени бани на древния Одесос, се изявиха 14 лектора. Сред тях краеведът и автор на няколко книги за изявени варненски архитекти Християн Облаков, журналистът, продуцент и също автор на няколко книги Георги Тошев, Свилен Гамолов –  продуктов и интериорен дизайнер, получил множество престижни международни награди.

Участваха и архитекти, предвид факта, че сред основните теми беше опазването на културно-историческото наследство в контекста на градското развитие: арх. Любо Георгиев – Директор на столичното общинско предприятие „Софпроект“ и ръководител на екипа, който разработва дългосрочната стратегия “Визия за София”, арх. Владимир Попов – експерт с дългогодишен опит и автор на идеята за скулптурата „Очакване” на варненския вълнолом, арх. Явор Панев – съосновател и зам. председател на Сдружение „Таляна“, който представи няколко проекта в креативния квартал на Варна, по които се работи в момента. А инж. Ивайло Добрев показа нагледно как фотограметрията – иновативен метод за заснемане, може да бъде полезен в различни дейности, свързани с градската среда.

По темата за опазването на културно-историческото наследство в по-широк смисъл – материално и нематериално, се включи с лекция  Емил Демирев, който работи в Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна като ръководител на отдел „Регионална история”, на „Справочно-библиографски отдел” и на Информационния център на институцията. Неговата тема беше „Дигитализация и културно-историческо наследство”. А Сергей Петров, политолог, Председател е на Клуб по политически науки и е изпълнителен директор на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, представи своето виждане за традициите и нашето отношение към тях.

И тъй като на 8 юни отбелязваме Световния ден на океана, имахме гост-лектори от Sea Harmony – Арман Саркисян, морски еколог и предприемач, заедно с колегата си Атанас Димитров, финансист, а също и доц. Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология към БАН.

Сред презентаторите имаше и две дами. Теодора Стоянова, координатор проекти в българския офис на „Грийнпийс“, която заедно с група приятели развива и Сдружение „Кашалот”, чиято цел е да променя градската среда по умен и творчески начин (например чрез проекта „Спирка за разкази”). Другата дама, изявила се като лектор на TEDx Talyana, беше Светлозара Христова – културолог, инициатор и основен организатор на фестивалните платформи RADAR Festival Beyond Music и Moving Body Festival във Варна.

На финала Мартен Демирен, председател на Фондаци Иноватор, инициатор и основен организатор на TEDx Talyana благодари на всички участници, на публиката и спонсорите, подпомогнали осъществяването на събитието.

 

 

 
banner
banner
Петя Митева