Иван Портних: Варна може да стане прекрасно място за инвестиция

Само за около три години във Варна се забелязват големи трансформации – в градския транспорт, в сметопочистването. Това изтъкна кметът на морската ни столица Иван Портних.

Като безспорен успех за екипа си Портних отчита придобиването на всички линии на градския транспорт от общината. До преди година 50% от линиите са били на частни превозвачи. Промяната се наложила, след като било установено, че рентабилните маршрути били обслужвани от частния превозвач, а нерентабилните – от общинското предприятие. Промяната ще доведе до нови инвестиции – за нов подвижен състав и нова билетна система, смята Портних. Внедряването на новата билетна система ще даде възможност на хората с едно билетче да използват няколко линии.

По отношение на сметопочистването порочната схема е била аналогична – фирми с 15-годишни договори, с изключително остаряла техника и съдове, със заложени параметри отпреди 15 години, които не отговарят на нуждите на днешния ден. Затова общината е изготвила нова процедура, отговаряща на европейските изисквания в сметопочистването. Новите камиони вече пристигат, върви и подмяна на съдовете, увери кметът. По думите му сметопочистването до няколко дни ще е европейска услуга.

Очаква се 2017 да е годината, в която Варна ще има своята „синя зона“, обеща Портних. Последната година са изградени над 600 паркоместа. Целта е през следващата година да се осигурят паркоместа и в междублоковите пространства.

Амбицията на кмета е да превърне Варна в целогодишна дестинация и прекрасно място за инвестиция.

 

източник: БНТ

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!