Юристът Велин Жеков оглави РИК – Варна

Юристът Велин Жеков ще е председател на Районната избирателна комисия във Варна за предстоящите президентски избори и националния референдум на 6 ноември. Това решиха на днешните консултации в областната администрация членове на парламентарно представените партии и коалиции.

Жеков оглавяваше РИК и на последните парламентарни избори. Той бе предложен от ПП ГЕРБ, която има шестима представители в комисията. Първоначално изборът му бе оспорен от БСП, която имаше свой кандидат за тази позиция – Иван Любчев. Впоследствие от левицата склониха да отстъпят, ако получат друга ключова позиция в комисията.

Техният представител Мария Тодорова ще е секретар на РИК. Единият зам.-председател на комисията ще е Мюмюне Билялова от ДПС. За мястото на втория зам.-председател първоначално подкрепа получи кандидатът на Патриотичния фронт Илиян Карагьозов. От „Атака“ обаче също настояха за зам.-председателско място за своя кандидат Дарина Илиева. Консенсус за това място не бе постигнат и окончателното решение ще вземе Централната избирателна комисия, която трябва да се произнесе до 16 септември.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!