Пращат в затвора рецидивист заради грабеж и опит за изнасилване

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд призна за виновен и осъди на 7 г. лишаване от свобода при първоначално строг режим опасния рецидивист Хасан Хасанов. Той бе предаден на съд с обвинение за грабеж със сила и заплахи на руска туристка, както за опит да я изнасили и кражба на нейни лични вещи. Всички деяния 40-годишният Хасанов е извършил след предсрочното му освобождаване от затвора, където е изтърпял 20-годишна присъда за убийство по особено жесток начин и изнасилване, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

На 12 юни 2015 г. Хасанов, който бил нает за общ работник в жилищен комплекс в курорта Златни пясъци, решил да изнасили и ограби руска гражданка, която обитавала апартамент там. След полунощ проникнал в жилището на спящата жена през съседния апартамент, чиито ключове не предал, след като завършил ремонта в него. Хасанов влязъл през отворената тераса на апартамента, където живеела рускинята, въоръжен с нож, с маска и въже. Нахвърлил се върху спящата жена, опрял нож в гърлото й и се опитал да я завърже. Рускинята направила няколко неуспешни опита да избяга, сама предложила да му даде наличните си пари, смятайки, че Хасанов иска само да я ограби. Шумът от счупена ваза по време на борбата й, в опит да се освободи от опасния сексуален насилник, го отказал от намеренията му да я изнасили.

Тогава Хасанов поискал на руски език парите, бижутата, банковите й карти заедно с ПИН-кодовете, като общата стойност на ограбените със сила златни бижута със скъпоценни камъни, е оценена от назначената по делото експертиза на 10 502 лв. В период, в който руската гражданка не била в частния си имот на Златни пясъци, Хасанов откраднал от дома й нейни лични вещи.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!