Начало » Политика » Учители искат да преподават по учебника на Костадин Костадинов

Учители искат да преподават по учебника на Костадин Костадинов

Учители по история масово искат да преподават по алтернативния учебник по Родинознание. Това обяви в ефира на Дарик Варна общинският съветник и председател на движение „Възраждане“ Костадин Костадинов, който е инициатор за създаване на учебника.

Изданието среща подкрепата и на много училищни директори, разкри още историкът Костадинов. Според него няма риск учители да бъдат санкционирани, ако преподават по учебника, който не е одобрен от Министерството на образованието.

Учебникът по родинознание е създаден от Костадинов и група негови съмишленици, в свободното им време. Предназначен е за ученици от първи до четвърти клас. Съдържанието се базира на стари учебници отпреди 1944 г., като са добавени резултатите от историческите изследвания от последните години.

„Изданието бе завършено в края на август. Хартиеният вариант се разпространява безплатно. Първото издание от 5000 бройки свърши само за няколко дни. Запитвания имаше дори от български училища в Мексико, САЩ, Исландия и Египет“, обясни авторът.

Учебникът може да се изтегли в електронен вариант от блога на Костадинов. Дотук учебното пособие има вече над 400 000 сваляния, разкри варненецът, който е директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

Учители и родители споделяли, че учебникът се харесва много от учениците заради начина, по който е написан – в разказвателен, приказен стил. Харесвал се както от деца в детската градина, така и от ученици в 11-и и 12-и клас.

„Аз мисля, че историята като идеологическа наука трябва да бъде преподавана по такъв начин, че децата да се влюбват в нея. Това е нашата история, историята на нашия народ, на нашия род, на нашата кръв, на нашите битки, на нашата култура и нашите велики постижения. И ние трябва да ги обичаме и да се гордеем с тях“, смята Костадин Костадинов.

Варненският общински съветник сподели, че учебникът е направен като израз на безсилие, след среща с трима поредни министри, депутати, експерти в образователното министерство и служители в Инспекторатите по образование. Последваха и поредица от протести срещу нескопосаните учебници и заплахи, че родители ще спрат децата си от училище.

„Освен медийния шум и общото одобрение, което постигнахме, абсолютно никакъв ефект нямаше. След като нищо не стана, реших, че единственото, което мога да направя, е да направя учебник поне за моите деца и за децата на мои приятели и близки“, коментира Костадинов.

Той отхвърли критиките, че произведението е по-скоро пропагандна литература и не почива чак толкова на обективни исторически факти. „Това, че някой не ги познава, не означава, че трябва да ги отрича“, посочи Костадинов. Той е категоричен, че написаното се базира на историческата истина.

Алтернативният учебник по Родинознание ще има и втори тираж. Заради големия интерес изданието ще бъде качено за теглене и в неговия предпечатен вариант, за да могат най-вече българите зад граница да си го изтеглят и разпечатат.

Учебникът може да бъде изтеглен от ТУК.

 

Източник: Дарик

 
banner
banner
Budnavarna