Начало » Общност » Варна почете 2 юни – Ден на Ботев

Варна почете 2 юни – Ден на Ботев

Варна почете 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с общоградско поклонение пред паметника на поета-революционер на Алеята на възрожденците в Морската градина. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва, след което с военен ритуал бяха положени венци и цветя пред паметника на Ботев.

Във Варна преди около две години бе поставен и паметен знак с портрета на големия поет и революционер в Ботевата градинка. Идеята бе на инициативен комитет от деца, родители и учители от ОУ „Христо Ботев“, а реализацията от Община Варна. Автор на творбата е варненският скулптор Живко Дончев.

Ботевата градинка е създадена през 1936 г. от активисти на младежката организация на местното национално родолюбиво дружество „Отец Паисий”. Само за няколко месеца ентусиастите успяват да почистят терена, да направят градина, да оформят алеи на мястото на запустялата площ и да оградят облагороденото пространство. Те именували новата градинка Ботева, за да подчертаят основните характеристики на своите цели – родолюбие, бунтарство и прогрес, за да изразят духа на своето време.

 
banner
banner
Budnavarna