Белгийска компания за фосфати стъпи в Девня

“Изключително съм щастлив за това, че осъществихте една своя мечта в Девня, благодарение на което градът ще се превърне в световна топ локация на фосфатната индустрия”. С тези думи кметът на Община Девня Свилен Шитов приветства изпълнителния директор на белгийската компания „Екофос груп” Мохамед Таким при откриването на първата по рода си международна демонстрационна база “Технофос”, специализирана в новаторски разработки за производство на фосфати. В прерязването на лентата се включиха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и Венета Димитрова – ръководител на демонстрационната база в Девня.

„От името на правителството изразявам подкрепа и възхита от Вашата лична история и тази на компанията „Екофос”, заяви министър Василева, след като Мохамед Таким направи интересна презентация на своя житейски и професионален път. Министърът подчерта, че при изграждането на базата на белгийската компания “Екофос” в Девня са спазени всички изисквания за защита от замърсяване на въздуха, водите и почвите.

„Технологията, която се развива тук, отразява грижата за ефективност на ресурсите и безотпадност на производството. Правителството ще продължи да осигурява политика на стабилност на икономическата среда”, увери министър Василева.

Председателят на ВТИК връчи на Мохамед Таким диплома за принос в развитието на икономиката в регион Варна, както и книга по повод 150 години от учредяването на съсловната организация.

Гостите на събитиеито имаха възможността да се запознаят отблизо с пилотната инсталация за извличане на фосфор за индустрията от скали с ниско съдържание, чийто изобретател е самият Мохамед Таким.

Проектът на белгийската група в Девня е реализиран в рамките на 3 години, като са инвестирани 10 милиона евро. Технологичният и иновационен център е разположен на територия от 28 000 кв. метра. Площта на технологичното хале е 3000 квадрата, а капацитетът за преработка на фосфатна скала е 0,5-1 тон/час. В центъра работят 38 висококвалифицирани специалисти.

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!