Във Варна представят книга, описваща събития и личности от историята на града

Книга, която описва живота на морската столица през периода 1920-1944, ще бъде представена в Музея за нова история на Варна. Това съобщи д-р Олег Бенов, уредник в културната институция, за Радио „Фокус” – Варна.

По думите му автор на творбата е доц. Георги Пецов, а самата книга носи името „Варна 1920-1944”. „Събитието е с начало от 17.30 часа. Изданието е логично продължение на предходната книга на автора – „Варна 1979-1919“, поясни уредникът.

Д-р Олег Бенов допълни, че писателят представя някои нови факти за събития, за варненски граждани и личности, оставили трайни следи в историята на града и на България през периода. Той каза още, че в книгата е проследено развитието на двете военни формирования във Варна – Осми Приморски пехотен полк и Военноморска база – Варна и са описани преживяванията на варненци, участници в кръвопролитните фронтови сражения при Сливница, Караагач, Люлебургаз, Чаталджа, Македония и Добруджа.

Изложението за действията на военноморския ни флот, по думите на д-р Бенов, е допълнено със сведения за операциите в Бяло море. Уредникът отбеляза, че книгата е посветена на 130-ата годишнина от Освобождението на Варна и представлява израз на преклонението на варненското гражданство към подвига на участвалите и на загиналите в трите войни за национално единение.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!