Начало » Общност » Световноизвестен архитект дава рамо за бъдещата визия на Дупката

Световноизвестен архитект дава рамо за бъдещата визия на Дупката

Световноизвестният архитект и визуален артист Юрген Майер е готов да помогне за социализирането на района на зеещия повече от 40 години изкоп в центъра на Варна, известен като Дупката. Това стана ясно при гостуването му в морската столица за поредица от събития по повод 100-годишнината от основаването на школата Баухаус.
Немският архитект е преподавател в Принстънския университет, Харвардския университет, Kunsthochschule Берлин, Архитектурната асоциация в Лондон, Колумбийския университет в Ню Йорк и университета в Торонто, Канада, носител е на най-големите награди за архитектура и дизайн. Това бе първото му посещение у нас, а поканата на главния архитект на Варна Виктор Бузев бе свързана и с факта, че арх. Майер е превърнал изоставено място в центъра на Севиля, подобно на придобилата тъжна слава варненска Дупка, във великолепна архитектурна метафора – многофункционалния обект Метропол Парасол, влязъл в топ 10 на световните културни дестинации.
Гостът изрази готовност да участва в решаването на проблема с над 40-годишна давност. Главният архитект Виктор Бузев запозна присъстващите с идеята на общината за проучване на обществените нагласи за бъдещите функции на мястото, а шефът на общинската дирекция „Култура“ Антония Йовчева представи програмата за естетизация на градската среда с произведения на пластичните изкуства. Зам.-кметът Коста Базитов открои необходимостта от адекватни и конкретни стъпки за по-скорошна реконструкция на района. Оформи се общо становище за цялостна ревитализация на централната историческа градска територия, която заедно с големите и малките Римски терми, както и с последните археологически находки в района на гарата, би придобила нова стойност като един цялостен, съвременно решен обект за културен туризъм от национално и световно значение.

източник: Нова Варна
 
banner
banner
Budnavarna