Близки на загинали: нека да се направи кръгово до с. Долище

Роднини на загинали в катастрофи искат да бъде направено кръгово на кръстовището до село Долище по главния път Варна – Добрич.

Един от главните инициатори е Росен Марков, който днес внесе молба при областния управител, като приложи към нея и кръст, на който бе изписано „Гробищен парк „Север“. Заедно с него бе и Генка Бойкова – баба на загиналата в катастрофа на това място преди повече от година Ралица. Заедно с момичето тогава от този свят си отидоха още двама млади хора – Петър и Николета.

Марков и Бойкова дойдоха пред Областна управа малко повече от 24 часа след поредното ПТП, което взе жертва на същото място. Както е известно, в следобеда на 6 април млада жена си отиде след катастрофа край Долище.

„Задължително е да се направи кръгово, за да спрат тези инциденти с жертви. Това е безумие, движението там е ад! За една година ще поискам да ми се даде някаква справка, но помоему са повече от 50 катастрофите на това зловещо място. Ходихме веднъж пред Пътното управление, после идвахме тук, писахме и до Бойко Борисов. Казаха ни, че нямало нужда от кръгово движение там. Ще търсим начин и до София да отидем. Така не може да се продължава. Това са невинни млади души. Там е кръвта на тези деца“, проплака Генка Бойкова.

Тя разкри, че катастрофата преди два дни е станала на рождения ден на Петър, който загина заедно с нейната внучка в катастрофа на това място. Заради това майката на момчето отишла на мястото, за да сложи цветя пред кръста му. Точно докато била там станала и катастрофата, в която почина жената. Така майката за втори път преживяла невиждания ужас.

„ПТП-тата са стотици, а загиналите – десетки. Варна има няколко гробищни паркове – Централните гробища, Тополи, а сега се оформя едно ново гробище – гробищен парк „Север“. На това кръстовище вече има много кръстове. Докога само ще броим жертвите, загиналите, и тези, които са успяли да се отърват. Единственото решение е кръгово, в цял свят е така“, категоричен бе Марков.

Той сравни пътя с този под „Метро“, където преди ставаха много катастрофи. „Навремето там всяка седмица имаше катастрофа. Протестирахме, направиха кръгово и никой вече не чува за катастрофи там. Говорил съм с катаджии, с полиция и те са категорични, че това е начинът. Едната инстанция е Областна управа. И до Бойко Борисов съм писал, но отговорът е, че две неща не позволяват кръгово – не били равнопоставени пътища, което е смешно. Аксаковският път е главен път, а Варна – Добрич смятаме, че като път между двата областни града, също е главен. Другото е, че не било толкова натоварен път, което не е вярно, като имаме предвид колко са само жертвите“, обясни още Росен Марков.

Той е категоричен, че заедно с Бойкова ще отидат следващата сряда пред Министерски съвет, който ще има заседание. Те ще носят там и кръстове, за да привлекат вниманието към проблема.

 

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!