Начало » Общност » РЗИ: Водата в две села във Варненско не е годна за пиене и приготвяне на храна

РЗИ: Водата в две села във Варненско не е годна за пиене и приготвяне на храна

Водата в две села във Варненско не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни, кърмачки и бебета след проверки на инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Това съобщиха от здравната инспекция.

Става въпрос за селата Попович и Бърдарево, които са били проверени в периода между 16-ти и 30-ти април.

В първото населено място са били констатирани незначителни отклонения на нормата за остатъчен свободен хлор.

В село Бърдарево е установено незначително превишение на нормата за колиформи. Във връзка с констатираните отклонения по изследваните химични (нитрати) и микробиологични показатели от местни обществени чешми, от РЗИ са връчили предписания до кметовете на общини.

Те имат ангажимент да поставят табели, че водата не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна от уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. През периода инспектори от здравната инспекция във Варна са извършили мониторинг за качеството на питейната вода в общо 14 населени места в областта. При анализа на острата заразна заболеваемост от РЗИ не са установили чревни заболявания, предавани по воден път.

През изминалата седмица, във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани три броя проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 за качеството на водата.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева