Начало » Общност » Изпълнителният директор на една от най-големите IT академии в България

Изпълнителният директор на една от най-големите IT академии в България

Адрияна Митева – Изпълнителен директор на Адванс Академи – най-голямата ИТ Академия в Източна България.

1.Да бъдеш начело на Академия звучи много отговорно. Как решихте да създадете този проект?

ИТ секторът в България расте постоянно – както приходи, заплати, така и хората наети в него. Въпреки това, опитните кадри стават все по-малко, висшето образование не предлага адекватно обучение и единственият шанс да се развият кадри във Варна бе именно проект като Адванс Академи, който да получи широка подкрепа от ИТ фирмите в региона и заедно да създадем подходяща среда за развитие на успешни кадри. Решението дойде бързо, планирането и реализирането бе това, което отне повече от 2 години и продължава и до днес, защото амбициите ни растат извън Варна и областа.

2.Вие не сте програмист по професия, колко трудно бе да навлезете в тази сфера?

Въпреки, че не съм била програмист, дълго време бях и все още съм в сферата на recruitment-a (подбор на кадри) за ИТ компании в България и Европа. Това ми помогна много, тъй като, за да говориш на един език със софтуерни специалисти, трябва да имаш доста добри познания за различните езици за програмиране. Така ми се наложи да уча през годините HTML, CSS, JavaScript, Java и това ми помагаше както преди, така и сега в разработването на учебните програми, заедно с преподавателите ни, които са и старши разработчици в някои от най-големите ИТ компании във Варна.

3.Какво е чувството да бъдеш жена начело на Адванс Академи, компания свързана с ИТ сектора?

Предполагам, че чувството е идентично с това жена да управлява каквато и да е компания. За разлика от други страни България има най-висок процент на жени реализирани в ИТ сфертата – над 27%, с което сме първенци в Европа. За хората, от които съм се учила през годините полът или възраста не са от значение – това, което отличава един успешен мениджър е отговорността и неговата отдаденост.

 

4.Успявате ли да фиксирате работното си време или когато човек носи толкова отговорности няма такава възможност?

Работното време е термин от минали години. Днес все повече хора работят в къщи, в кафета, споделени работни пространства, с клиенти от няколко часови зони. Имала съм 12,14,18 часови работни дни, но когато човек харесва това, което прави, той не работи, а се забавлява. За забавлението няма работно време, нали?

 5.Ако някой иска да започне курс в Адванс Академи, но все още се притеснява дали ще се справи, какво бихте му казали?Бих го попитала дали вярва в себе си, в своите възможности?
Дали се отказва лесно? И дали търси работа от 8 до 5 или иска да прави нещо, което харесва? Ако някой иска да влезе в ИТ света, то трябва да живее с това. Да има ясна представа, че даром нищо не идва, че се влагат много усилия и постоянно трябва да учи. Най-голямата грешка е ако някой смята, че самото записване в Адванс Академи му гарантира кариера в ИТ сектора. Няма как преподавателите да налеят знанията, без усилия от другата страна, няма как да се натрупат практически умения ако няма желание и време инвестирано от страна на курсиста. Граници няма – малка част от нашите успешни истории са публикувани на http://advanceacademy.bg/students където успешно реализиралите се курсисти споделят своето израстване – от несигурни студенти до успешно работещи специалисти.

6.Какви са професионалните възможности за хора, завършили Адванс Академи?

Всеки курс стартираме с няколко минути, в които приветстваме нашите курсисти. Нещо много важно, което повтаряме всеки път е, че трябва да мечтаят. Независимо какво са работили досега, независимо на колко години са, всичко зависи изцяло от тях. За последните 2 години имаме много курсисти, завършили успешно академията и стартирали работа в някоя от ИТ компаниите партньори на Адванс Академи. Някои курсове стартират с обявени стажантски места. При други изпращаме профилите на нашите курсисти до фирми партньори и те селектират най-добрите от тях. Адванс Академи има 32% реализация на обучените кадри като по този показател бием повечето университети. 

 

7.Колко човека стоят всъщност зад тази идея и нейното реализиране?

Идеята нямаше как да се случи без сериозната подкрепа на най-големите ни парнтьори от Fantastic Services и iCard, страхотните ни преподаватели, които освен чудесни лектори са и униклани специалисти, но най-вече на екипа, който всекидневно работи в бекофиса и движи оперативно машината – Деси, Пламен, Гери, Доби, Милен, Мишо, Алекс, Ива и Калина. Те са истинските герои, които правят всичко това възможно.

8.Адванс Академи става все по-популярна с успешните истории на курсистите, които работят в ИТ сектора. Планирате ли експанзия в други градове?

Да, планираме разрастване в големите градове в източна България, под формата на франчайз.

 
banner
banner
Budnavarna