Начало » Общност » Командироват близо 1000 полицаи във Варна, Бургас и Добрич за сезона

Командироват близо 1000 полицаи във Варна, Бургас и Добрич за сезона

Ще бъдат командировани държавни служители и полицейски органи от структури на МВР в Бургас, Варна и Добрич, като места с най-голяма концентрация. На база на анализ на средата на сигурност е заявена необходимост за командироване на 947 служители, 781 – за ОДМВР- Бургас, 126 в ОДМВР- Варна и 40 за ОДМВР-Добрич. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос за подготовката за предстоящия туристически сезон.

„Изминалият през 2018 г. летен сезон се оценява като успешен, без тежки инциденти и с относително по-малък брой посегателства срещу личността и собствеността на туристите в сравнение с 2017 г.“, заяви той.

„Въпреки тенденцията за ежегодно повишаване на броя на туристите от МВР е създадена необходимата организация за опазване на живота, здравето и имуществото им“, обяви Младен Маринов.

„МВР осъществява една от добрите практики за полицейско сътрудничество в ЕС чрез съвместни патрули в туристически комплекси с полицейски служители с държави от Съюза, чийто граждани посещават Черноморието, за изпълнение на дейности по опазване на обществения ред. Водим активно сътрудничество с Румъния, Чехия, Полша и Германия“, посочи той и допълни, че целта е повишаване на сигурността на туристите в летните курорти чрез съвместна патрулна дейности през активния туристически сезон.

„Чуждестранните полицейски служители са в регламентирането за страната си униформено облекло“, поясни Маринов.

„От ГД „Национална полиция“ е създадена организация за изготвяне на план за дейността на МВР по противодействие на престъпността, опазването на обществения ред, безопасността на движението и осигуряването на пожарната безопасност в курортите“, изтъкна министърът и поясни, че в плана са заложени работни срещи и планиране на действия с кметовете на общините.

„Планират се съвместни проверки по предварително утвърдени графици в туристическите обекти с компетентните институции“, каза Младен Маринов.

Министърът каза още, че ще се провеждат информационни кампании за противодействие на престъпността, за препоръки към туристите за превантивни мерки за висша бдителност и предпазване от престъпни посегателства, както и за улесняване на дейността по приемането на сигнали за престъпления с изготвяне на типови бланки на френски, немски, английски и руски.

Източник: chernomore.bg

 
banner
banner
Петя Митева