Начало » Общност » Мария Габриел връчи ваучер на кмета Иван Портних за безплатен интернет WIFI4EU

Мария Габриел връчи ваучер на кмета Иван Портних за безплатен интернет WIFI4EU

Българският еврокомисар Мария Габриел символично връчи днес ваучер на кмета на Варна Иван Портних за изграждане на система за безплатен интернет на обществени места в европейската инициатива WIFI4EU. Ваучерът е на стойност 15 000 евро и ще даде възможност за безжична връзка с високоскоростен wifi на 10-те места в централната градска част. На връчването присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

„Община Варна беше една от първите, която кандидатства по този проект и в крайна сметка спечелихме. Вече е проведена процедура за избора на изпълнител и в момента върви изграждането на 10 точки за достъп по пешеходния ринг и в част от Морската градина. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и гостите на града, защото чрез безплатния интернет много по-лесно да използват мобилните приложения, които дават информация за забележителностите и обектите на културно-историческото наследство. Този проект на Европейската комисия е първата стъпка и нашата амбиция е в бъдеще да направим така, че в максимална степен в града да има достъп до безплатен интернет“, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той благодари на еврокомисаря за избирането на Варна, като един от 30-те дигитални хъба в Югоизточна Европа. „Убеден съм, че това е сериозен стимул за нас като община, за IT сектора и стартъп общността, да продължим да създаваме все повече възможности за развитието в града, допълни той.

„За мен е за мен е чест и удоволствие да връча този ваучер, който всъщност е едно признание за работата на кмета и неговия екип, защото по този проект принципът беше „първи дойдох – първи обслужен“. Така че, когато получаваш над 10 000 регистрации в първите 10 секунди на отварянето на поканата за проекта, да видиш и Варна, и общо 113 български общини сред първите, за мен е истинска гордост и удоволствие“, заяви и еврокомисар Мария Габриел. Тя посочи, че морската столица е сред първите селекционирани, а България е втора в Европа по брой получени ваучери, които ще позволят в рамките на три години гражданите да имат високоскоростен достъп до интернет. „Свързаността и цифровизацията означават ползи за хората, означава младите хора да продължават да имат достъп до интернет, до информация, до култура, както и да дадем възможност на възрастните ни родители, баби и дядовци да имат свободна връзка с внуците си в България и в Европа, каза още еврокомисарят. „Нашата цел е със сегашния бюджет от 120 млн. евро да покрием до 8 000 общини. Разбира се за мен като комисар, би ми се искало тази моя идея да се превърне в история на успеха на ЕС, за да може следващия бюджет на Европейската комисия да има още повече средства“, допълни Мария Габриел.

Wi-Fi системата ще бъде изградена от минимум 10 точки за достъп, които ще обхващат: пространството до Катедралния храм, площад „Независимост“, пространството със сухите фонтани – между ул. „Михаил Колони“ и бул. „Княз Борис I“, храмът „Св. Николй Чудотворец“, Слънчевият часовник на входа на Морската градина, между Аквариум и Военноморски музей, зоната от басейн „Приморски“, сцена „Раковина“ и Летния театър – алея на Възраждането и други.

 
banner
banner
Петя Митева