Сагата с колите в Морската градина продължава

Гният ли  още гнилите ябълки в съдебната система?

В близки отношения ли е разследваната съдия Евелина Попова с разследващите я съдии от Комисията по професионална етика.

Познава ли съдия Попова разследващите я съдии Йордан Константинов и Атанаска Дишева и в какви отношения са с нея!

Продължава скандала със съдията от Варненския административен съд -Евелина Попова.

През февруари  2016 избухна скандал , породен от решение на  съдия Евелина Попова от Варненски административен съд .

Скандалът избухна, след като излязоха данни за пряка  пряка свързаност на съпруга и адв. Младен Попов със собственика на,, Хоризонт “ Рубин Коцев. Припомняме, че комплекс ,,Хоризонт“ бе най-облагодетелстван от разпореждането на съдия Попова, с което нарежда на Община Варна  да допуска коли в Морската градина.

От определение на Окръжен съд- Варна от 26.04.2011г. се вижда, че мъжът на съдия Попова- Младен Попов е представлявал юридическото лице „ОВЪРСИЙЗ-ХОРИЗОНТ“ ООД, в което участие има Рубин Коцев.

В последствие  се оказва, че Рубин Коцев е част от сдружението, чиято жалба разгледа съдия Попова в своето разпореждане, и в чиято полза отсъди. С  решение тя допуска автомобили в Морската градина на Варна….и до комплекс Хоризонт.

Съдия Евелина Попова тогава обясни, че не е знаела за горния факт, но все пак твърдо стои зад своето решение. И не намира, че това е било причина да си даде отвод по делото.

И обвини медиите , че изнасяли неверни факти и нагнетявали напрежение.

Това предизвика февруарските протести пред Административен съд Варна, защото  според европейската съдебна практика, морална норма е съдия да си даде отвод , дори при най-малки съмнения за свързаност с някоя от страните по делото. В случая, каква по-голяма свързаност от тази със съпруга си, който е в близки отношения и дори адвокат по някои дела на дружеството ищец.

Същото доведе и до жалби срещу действията на съдия Евелина Попова от граждански организации и граждани, които  възмутени от демонстрираната наглост и беззаконие, липсата на морал и потъпкването на моралните норми, сигнализираха  Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Сигналите /вх номер 94 00 309/2016г/  стигат до Комисията по професионална етика към Върховния административен съд.  Изпратени са там, след заседание на комисията ,,Професионална етика и превенция на корупцията “ проведено на 11.07.2016 /т 19 от протокола на заседанието/.

И тук става интересно. Оказва се , че от тримата членове на комисията, която ще разглежда казуса за конфликта на интереси на съдия Попова, двама са близки познати на съдийката. Това са председателя на комисията съдия Йордан Константинов/съпругата на същия ,,изгоря “ със стотици хиляди лева в КТБ/, и съдията Атанаска Дишева  . Познанството и приятелските отношения на съдия Попова със съдиите Константинов и Дишева, е добре известно из варненските юридически среди. И не е тайна. Но пък изниква казус -съдиите разследващи съдия за конфликт на интереси, са в близки отношения с разследвания….!

Така де, гарван гарвану око не вади. В нормалните държави, подобни познанства водят директно до самоотвод на съдиите. Да, ама не и в България.

Вече е подадено искане от жалбоподателите  за отвод на съдиите Константинов и Дишева . Надяваме се все пак, морала да победи и съдиите Константинов и Дешкова, на база личното си познанство с разследваната съдия Попова , да си подадат отвод и да бъдат заменени от безпристрастни съдии, които биха спазили закона.

Гният ли още гнилите ябълки в съдебната система! Припомняме , че терминът ,,гнили ябълки в съдебната система“ бе наложен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан през 2014 г.  И от тогава съдебната система….се чисти…чисти..чисти.

бел.ред : Съдия Константинов бе председател и на съдебния състав към ВАС, който отмени кметската заповед за забрана влизането на автомобили в Морската градина на Варна през 2014 г -ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 3740-18.03.2014г

 

Източник: ОВарна

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!