„Роял Хелена“ и „Калиакра“ отплават днес за „Тол Шипс“

Двата български ветрохода „Роял Хелена“ и „Калиакра“ ще отплават днес от Морска гара във Варна. Те заминават за Констанца, Румъния, откъдето ще бъде даден старта на международната черноморска регата Тол Шипс 2016, съобщиха организаторите. Очаква се запалените морски хора да изпратят подобаващо младите участници в изпитанието.

Младият капитан Стоил Миховски прие предизвикателството да води баркентината „Роял Хелена“ в нейното трето участие в Тол Шипс-регатите. През 2013 г. екипажът и практикантите постигнаха две втори места в клас А на Средиземноморската Ликамобайл Тол Шипс Регата и станаха трети в генералното класиране.

През 2014-та ветроходът донесе на България общо 5 награди – сред тях – забележителното постижение първо място в клас А в етапа Сочи-Констанца, където изпревари най-големите и бързи ветроходи в света.

Баркентината „Калиакра“ е първият български ветроход, който плава вече 32 години. Прекосявал е Атлантическия океан и има множество участия и награди от международни регати. На борда му са се качвали световни лидери и короновани особи, стажували са стотици бъдещи български капитани.

За трети път най-значимото събитие за големите ветроходи – регатата Тол Шипс, ще се проведе в Черно море и Варна ще е неговият финал. Стартът ще бъде даден на 8 септември в Констанца, ветроходите ще преминат през Новоросийск и Сочи в Русия и ще финишират в перлата на българското море – Варна – между 1-ви и 4-ти октомври.

Отплаването на ветроходите е 8.08 часа.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!