Начало » Политика » Извънредна сесия на общинския съвет във Варна

Извънредна сесия на общинския съвет във Варна

Извънредно заседание на Общинския съвет ще се проведе днес във Варна. Причината за свикването на местния парламент е спешната необходимост от настаняване на 100 деца от детска градина „Иглика“ във „Виница“ в друга сграда поради възникнали конструктивни проблеми в основното здание на забавачницата.

На практика съветниците ще трябва да гласуват Община Варна да поеме безвъзмездното управление на част от сградата на „Дома за медико-социални грижи за деца“ в квартала, която се предоставя от държавата за настаняването на малчуганите. На практика 100-те деца са само част от обучаващите се в „Иглика“. Останалите 140 вече са преместени в новия корпус на детското заведение, който бе реновиран през 2013 година.

Веднага щом разбира за настъпилите конструктивни промени в основната сграда на детска градина „Иглика“ директорката информира общинската дирекция по образование. Следва изготвяне на становище за състоянието на сградата от експерт. Той установява, че зданието е в предаварийно състояние и трябва спешно да се изработи конструктивен проект за укрепване, тъй като има опасност за здравето и живота на децата и персонала. Изработени са две допълнителни конструктивни становища за необходимостта от предприемане на спешни строително-ремонтни работи.

С цел осигуряване на безопасни условия за децата и персонала те са преместени в новия корпус. Капацитетът му обаче не позволява всичките 240 деца и персонал от основната сграда да останат в новия корпус. Необходимо е 100 деца да бъдат преместени в подходяща във „Виница“ сграда. Във връзка с това е проведена съвместна среща с представители на Министерството на здравеопазването за преместването на част от децата в „Дома за медико-социални грижи за деца“ в квартала. На Община Варна е предложен самостоятелен етаж от сградата с необходимите спални помещения, занимални, разливочни и санитарни възли, както и самостоятелен двор за игра на открито на децата.

 
banner
banner
Budnavarna