Варна почете 131 г. от Съединението

131 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия почете Варна днес. Тържествата започнаха в 9,30 ч. с поднасяне на цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“.

11
На 6-ти септември 1885 г. пред сградата на старата поща във Варна князът обявява: „Българи! Южна България от днес се присъединява към Северна България. Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!”

23
Веднага след това започна паметно шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних – по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там бе отслужена заупокойна литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, след което бяха положени венци и цветя с военен ритуал. В тържествата се включиха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, вицеадмирал Емил Ефтимов – зам.-началник на отбраната, контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, главен комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР – Варна, народни представители, районни кметове, общински съветници, представители на политически партии, граждански организации и сдружения. Честването на Съединението бе организирано от Община Варна, с подкрепата на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

10

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!