България чества 131-та годишнина от Съединението

Днес България чества 131-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на разделената от Берлинския конгрес територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без политически граници помежду им.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата“.

6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Пловдив ще бъде център на честванията

По традиция Пловдив – столицата на Съединението, ще бъде център на тържествата. Тържествен молебен ще бъде обслужен от 10 часа в храма „Успение Богородично“ от Пловдивския митрополит Николай. В 17.30 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще се състои празничен концерт по случай празника на града. Комитет „Родолюбие“ ще пресъздаде възстановката на събитията от преди 131 години, началото е в 19.00 часа. В тържествената заря проверка, която е кулминацията на тържествата, ще участва председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Сутринта в град Съединение ще се състои 41-вия Международен мемориален маратон.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!