„The Guardian“ прати Варна в девета глуха

Пловдив трябва да е на първо място в списъка „непременно трябва да отида”. С това изречение най-посещаваният сайт на английската преса – електронното издание на ежедневника „The Guardian“, цитиран от „Марица“, нарежда Града под тепетата сред 10-те топ дестинации за европейски градски почивки.В статия на Кевин Ръшби, озаглавена „Най-добрите европейски градски почивки, за който най-вероятно никога не сте помисляли”, авторът в подкрепа на думите си казва, че на това мнение са били всички известни големи императори през последните 4000 години.

„Храната е възвишена, виното неустоимо. Топла вечер, отпивайки младо местно вино във възхитително открито кафене на древна калдъръмена уличка в близост до Амфитеатъра, чувам само български гласове.” Така започва разказът на Родни, който повежда английския читател през „шикозния и разкошен град” с Амфитеатър, Акведукт, Одеон и Римски стадион.

„Един стадион, който сега, с помощта на някои забележителни инженерни решения, е експониран полу-подземно в сърцето на града на Главната търговска улица”, пише авторитетният английски ежедневник. Авторът препоръчва къщите на търговците от 19 век в Стария град, Етнографския и Историческия музеи, галерии, бутикови хотели и ресторнати.

По думите му истинската радост от посещението на забележителностите прави мястото по-очарователно, заради съчетанието от: улично изкуство, любопитни котки, смях от високи прозорци и откъслеци от музика. Още в самото начало на похвалното слово за прекрасната градска ваканция в Пловдив, се казва, че няма нищо общо с разпространеното мнение на Запад, че всички български градове са „грохнали бетонни чудовища от съветската епоха”.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!