Елитът на световната анимация се събира във Варна

За 12-и път във Варна от 7 до 11 септември се събира елитът на световната анимация. Само в конкурсната програма на Световния фестивал на анимационния филм ще бъдат показани 109 творби – студентски, детски и телевизонни филми, късометражно и пълнометражно кино. За 11-те награди равностойно с международните си конкуренти ще се борят и над 10 български заглавия.

Организаторите от Сдружение „Световен фестивал на анимационното кино“ са подготвили и богата извънконкурсна програма със свободен вход: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум „Кинопроба“. Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса. За малките зрители ще има специална разширена програма – Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници.

4 са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи(16+). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.

Специално са организирани и две детски работилници. Традиционно водената от Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход ще се проведе в залите на галерия „Графит“. Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център – Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември вечерта.

Три изложби ще бъдат открити паралелно на фестивалните дни: живопис на Иван Андонов (в галерия „Графит“), полски плакат и белгийски детски комикс (във Фестивалния и конгресен център).

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!