Седмицата на православна книга започва от утре

19-то издание на „Седмицата на православна книга“ ще се проведе от 5 до 11 септември във Варна. Тази година събитието е посветена на 1100-годишнината от Успението на Св. Климент Охридски.  Организаторите са се насочили най-вече към представянето на български автори и издатели, публицисти, богослови. Ще бъдат представени над 15 издания, някои от тях са популярни, други не толкова, има публицистика и поезия.

Всеки ден от програмата ще има своя определена тема и това до голяма степен променя формата на Седмицата на православна книга. Идеята е върху зададената тема за деня да акцентира със специални издания, автори и участници.

Една от вечерите ще бъде посветена на съвместно издание с нашите приятели от Черна гора и специално с издателска къща „Светигора”. Поканени са гости-духовници от Молдова, които ще участват за първи път на форума. Това са свещеници, българи по произход, и те ще разкажат за своя опит. Една от дискусиите ще бъде посветена на просветата в енорията.

„Не можахме да подминем и темата за съборността в църквата, затова дискусията, в която ще участват богослови от нашите богословски факултети, е озаглавена „Вярвам в една свята, съборна и апостолска църква”.“, съобщиха организаторите.

За първи път се обръща сериозно внимание на християнската проза. Вечерта на празника Рождество Богородично ще бъде посветена на християнската литература. Нейният поглед оформя различни мнения за християнското общество. Поради това, той не може да бъде пропуснат. Ще бъдат представени романи, стихосбирки и сборници с есета. В дискусията за християнската литература ще участват авторите Деян Енев, Николай Фенерски, Калин Михайлов, Дария Захариева.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!