Марек Кузма: мачкам ли с Черно море, ще играя и за Словакия

Марек Кузма преминал в Черно море, след като от клуба проявили интерес към него и се свързали с мениджъра му.

„Не ми отне много време да преценя, че Черно море е добър вариант, където да продължа моята кариера. Много бързо се разбрахме за условията и така дойдох в клуба”, призна Марек, който в първите 5 кръга вкара 3 гола.

Словакът допълни, че първите му впечатления от отбора са много добри: „Всички в Черно море са на 100% професионалисти. Като се започне от ръководството, треньорите, играчите, до последния човек в клуба. Щастлив съм, че приех да играя тук.”

Марек обаче разкрива, че преди да дойде във Варна не знаел нищо за Черно море, българското първенство и отборите в него.

„Определено нямах никакви впечатления за този тим. Заинтересувах се едва когато получих офертата”, откровен е словакът.

Според Кузма в първите пет срещи не само той, но и целият отбор играл добре, но смята, че не са разкрили пълния си потенциал.

„Изключвам двубоя с Локо (ГО), когато изравнихме резултата от 0:2 до 2:2. Не искам да коментирам последния ни мач с Дунав. Той беше ужасен. Не може да си позволим да играем по този начин отново, ако искаме да вървим напред и да гоним поставените ни цели”, коментира таранът.

Кузма определи съотборниците си за супер професионалисти, което се виждало  както на терена, така и извън него: „Никога не гледам на съотборниците си като на конкуренти. Не мисля по този начин. Когато съм на терена, давам всичко от себе си да се представя на ниво и да помогна на отбора. Черно море заема първо място в кариерата ми на футболист до момента.”

Марек каза още, че Варна е красив град с добра архитектура. Успял е да разгледа някои от историческите му забележителности и е впечатлен. Той препоръчва на всички негови приятели да посетят морската столица на България: „Първото нещо, което ми направи впечатление, е лятото, което наистина е доста горещо. Другото, което забелязах, е че българите сте горд народ. На много места виждам националния флаг. Има го навсякъде. Това наистина ми харесва. Кои неща не ми харесват? Бях много изненадан, че все още не събирате разделно отпадъците. Може и да греша, но това ми направи впечатление, тъй като не е обичайно за мястото, от което идвам. Притесняват ме и многото бездомни кучета, които се разхождат навсякъде. Иначе езикът ви определено е труден, но ще се справя с това малко по-малко.”

Кузма познава като футболист Христо Стоичков: „Та кой не го познава. Той е легенда за българския футбол. Но също така и треньорът ни Георги Иванов, който е бил страхотен играч, вкарал много голове.”

Марек има мачове за юношеския национален отбор на Словакия до 19 години и до 21 години. Запитан мисли ли, че ако играе силно в Черно море, може да го поканят и в националния отбор на Словакия, той отговаря: „Да, всичко е възможно. Аз вярвам, че ако играя добре и вкарвам голове – това може да стане. Това ще е най-доброто развитие за моята кариера.”

Марек разкри също, че като малък идоли са му били бразилците Ривалдо, Роналдо и Роналдиньо, които са големи играчи с уникална техника.

В заключение централният нападател направи коментар за българския футбол като стил на игра и разликата му със словашкия.

„Футболът в България е по-техничен, отколкото в Словакия, и определено е по-бърз. Не задържате много топката. Играете наистина на бързи обороти”, казва Марек.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!