Начало » Култура » Виенският камерен оркестър дава началото на ММФ „Варненско лято“

Виенският камерен оркестър дава началото на ММФ „Варненско лято“

Първият галаконцерт и предвестник на ММФ „Варненско лято“ за 2019 г. е гастролът на емблематичния Виенски камерен оркестър /Wiener KammerOrchester/, който ще се представи пред публиката в неделя, 24-ти март, във Фестивалния комплекс от 19 ч. в зала 1.

Диригент и солист е виртуозният цигулар Mарио Хосен, художествен директор на предстоящото фестивално издание, и със специалното участие на Пиеро Барбарески – чембало. Виенският камерен оркестър и  Марио Хосен гостуват в морската столица по покана на Община Варна, дирекция „Култура и духовно развитие“.

Концертът, замислен като пролетен анонс, е под  надслов „Антични арии и танци“, с елегантна селекция от творби на Франческо Джеминиани, Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ, Николо Паганини и Волфганг Амадеус Моцарт.

Антични арии и танци: Франческо Джеминиани  – Кончерто  гросо в ре минор „La Folia“, H. 143 по Соната за цигулка на Корели; Франц Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър в до мажор, Hob. VIIa:1; Оторино Респиги – Антични арии и танци: Сюита 3; Едвард Григ – Сюита „Холберг“ за струнен оркестър, оп. 40; Николо Паганини – Фантазия „Мойсей“, MS23, Sonata „a Preghiera“  (Вариации за сол струна по темата „Dal tuo stellato soglio” от операта “Мойсей в Египет” на Росини).

Виенският камерен оркестър е основан през 1946г. и се отличава със страст, емоция и брилянтна техника. В най-знаковите зали на австрийската столица – Мюзикферайн и Концертхаус, оркестърът има ежедневни прояви и свой собствен цикъл. Успоредно с това ежегодно участва в големи фестивали за класическа музика в Европа, САЩ, Япония и Южна Америка. Изтъкнатият цигулар Марио Хосен пък обичайно е разпознаван със  сценичното си присъствие, високата техничност и индивидуална чувствена изразност, заради които  ценителите да го наричат „Българският Паганини“. Виртуозът е един от най-добрите интерпретатори и експерти на  ненадминатия италиански гений и работи като главен редактор на творчеството му с издателство „Doblinger“ във Виена, зааедно с наследниците на Паганини и Института на негово име в Генуа.

 
banner
banner
Петя Митева