Начало » Общност » Във Варна задържаха иранец, издирван от „Интерпол“

Във Варна задържаха иранец, издирван от „Интерпол“

Уважено е искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 40 дни на иранския гражданин Мосайби Саид Х. 58-годишният мъж се е отклонил от правосъдието на Ислямска република Иран и е бил издирван от Интерпол за извършена измама през лятото на 2017 г.

Мосайби събрал огромна сума пари от жертвите на измамата, за да ги снабди с официални български разрешителни за пребиваване. Това престъпление по Наказателния кодекс на Иран се наказва с лишаване от свобода до 7 години и давността на деянието не е изтекла. Измамата е престъпление и по българския НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

58-годишният иранец е бил задържан на 20 март тази година във Варна. Той притежава разрешително за продължително пребиване на чужденец в България, издадено през юли 2017 г. и валидно до 2021 год.

Съдебните власти на Ислямска република Иран са декларирали намерението си да екстрадират своя гражданин в родината му.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярката за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 40 дни, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Източник: varna24.bg

 
banner
banner
Петя Митева