Начало » Общност » Варненски лекари сътвориха чудо, за да спасят родилка и бебето й

Варненски лекари сътвориха чудо, за да спасят родилка и бебето й

Лекари от МБАЛ “Света Анна – Варна“ спасиха родилка и бебе и направиха чудо, за да може една майка да гушне първата си рожба.

Тя е Димка. На 30 години е и живее със семейството си в района на Лудогорието.

От 2016-а година обаче животът на младата жена се върти между болнични стаи – както в Шумен, така и във Варна.

Началото на болничната сага за Димка са два спонтанни аборта – един след друг. След втория кожата на младата жена пожълтява и я приемат в инфекциозна клиника в гр. Шумен. След като е отхвърлена диагнозата хепатит, тя е пренасочена за лечение в сектор по гастроентерология, където около месец е лекувана с диагноза неалкохолна цироза на черния дроб.

След края на продължителния болничен престой, Димка се прибира у дома. През 2018-а година мечтаната нова бременност е факт, но е помрачена от влошаване на здравето й. Изследванията на черния дроб по време на бременността са добри, но младата жена отключва диабет и преминава на инсулиново лечение. Установяват й и хипертония, като междувременно чернодробните показатели също се поддържат в норма медикаментозно.

Големият стрес за Димка настъпва в края на седмия месец, когато бременната жена започва да усеща тежест в областта на корема и установява неговото бързо порастване.

Незабавно търси консултация с акушер-гинеколог. Спешно се консултира и с гастроентеролог, който установява, че коремът на жената се пълни с течност. Това завърта Димка отново в омагьосания кръг на обикаляне по болниците.

Напредналата бременност и усложненото й общо състояние превръщат Димка във високорисков пациент и никой не се наема да пристъпи към радикално лечение.

Загубила вяра в шанса да стане майка и отчаяна, че може и да не оцелее, на младата жена й препоръчват да се обърне към началника на родилното отделение на МБАЛ “Света Анна – Варна“ д-р Милко Папазов.

Екипът на морския “Пирогов“ единствен дръзва да предприеме радикални мерки за спасяването на майката и бебето. Мултидисциплинарен екип от акушер-гинеколози, анестезиолози, гастроентеролози, сред които и доказани авторитети като проф. д-р Явор Корновски, д-р Валентин Власаков, д-р Нестор Мерджанов, се събира и взема решение за пристъпване към радикално лечение на бременната жена с цел спасяване и на бебето. Медиците правят пункция и източват течността от корема на родилката. Оперативна интервенция спасява и бебето.

И резултатът е налице – от 6 март 30-годишната Димка е щастлива майка на син Васил.

Бебето, родено 2,090 кг, е в отделението по неонатология на МБАЛ “Света Анна – Варна“ под лекарско наблюдение. В добро състояние е, но специализираните грижи за него ще продължат, докато достигне тегло, безопасно за изписване. Майката вече е изписана, но е категорична, че след Бог най-много вярва на д-р Папазов и неговия екип в МБАЛ “Света Анна – Варна“, тъй като с неговата намеса и с Божията помощ тя е доживяла най-голямата женска радост – да бъде майка и да гушне детето си.

Източник: varna24.bg

 
banner
banner
Петя Митева