Над 20 големи фирми в газовия бизнес идват за хъба „Балкан“

Над 20 международни инвеститори и газови оператори ще участват в кръглата маса за хъба „Балкан“, която ще се проведе на 5 септември във Варна. До края на деня в петък от „Газпром“ не бяха потвърдили участие.

Организатор е „Булгартрансгаз“, водещ на събитието е вицепремиерът Томислав Дончев, очаква се основното изказване да е на премиера Бойко Борисов. В кръглата маса ще участват още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и други.
Във Варна идват „Бритиш Петролиум“, ОМВ, азербайджанската СОКАР, немската РВЕ, операторите на мрежите в съседните държави – „Трансгаз“ от Румъния, „Сърбия газ“, гръцката ДЕПА, както и един от големите доставчици на втечнен газ – „Шение“ от САЩ. Участие са потвърдили и банка „Ротшилд“, „Алианц кепитъл партнърс“.
Във Варна ще бъдат и словаците от „Ийст ринг“, както и от Ай Си Джи Би – компанията, чиято ще бъде собственик на газовата връзка на България с Гърция.
Идеята е пред инвеститорите да бъде представена концепцията за газовия разпределител. За европейското измерение на хъба ще говори Клаус-Дитер Борхард, шеф на „Вътрешен енергиен пазар“ в дирекция „Енергетика“ на ЕК. След представяне на концепцията за газовия хъб се очаква участниците да заявят интерес.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!