Начало » Култура » С премиера Варненският драматичен театър днес празнува рожден ден

С премиера Варненският драматичен театър днес празнува рожден ден

Своите 98 години ще отбележи днес ДТ „Стоян Бъчваров“.

Това ще се случи с премиера на най-новата постановка – „Маратонците правят почетна обиколка“, тази и утре вечер, 12 и 13 март, от 19 часа на сцена „Филиал“.

Режисьорът Дамян Тенев определя пиесата като трагикомедия за слабостите и пороците, които ни принизяват. Нашите грехове и бесове са устойчиви, също като маратонците. Те са непрекъснато с нас, бягат заедно с нас и когато сме небрежни, ни превземат и дори надбягват. „Маратонците правят почетна обиколка“ е история за света, който се превръща в ад, когато губи ценностите си.

Душан Ковачевич пише тази пиеса (1973), когато е съвсем млад и се бунтува срещу порядките в тоталитарна Югославия. Някои от персонажите имат своите конкретни прототипи сред обкръжението на Тито, докато в образа на Мирко, най-младия Топалович, авторът влага много от себе си. „Маратонците правят почетна обиколка“ е може би най-абсурдната пиеса на Душан Ковачевич, която е била забранявана и цензурирана от тоталитарните власти, не само в Югославия.

В първата варненска постановка на това заглавие с режисьор Румен Велев (сезон 1988/89 г.) емблемата на театъра Михаил Мутафов е играл ролята на Лаки Топалович, сега изгражда образа на Aксентие Топалович. Лаки изпълнява Стоян Радев, Свилен Стоянов е Милутин Топалович, а в Мирко, най-младия Топалович, се превъплъщава Константин Соколов. Оля е Гергана Арнаудова, Били Питона е Пламен Димитров, фаталната Кристина е героинята на Полина Недкова. Синовете на Били Питона пресъздават Валери Вълчев и Николай Кенаров, Дженка Дявола е Димитър Костадинов.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com