Начало » Общност » Форум събра представители на бизнеса във Варна

Форум събра представители на бизнеса във Варна

Над 100 представители на бизнеса във Варна се включиха в информационния форум „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме експерти и ноу-хау“, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в партньорство с Министерството на икономиката и Община Варна. Срещата бе открита от Яна Топалова, зам.-изпителен директор на Агенцията за малки и средни предприятия, Ирена Николва, началник отдел Политики за малки и средни предприятия в Министерство на икономиката, Мирослав Стоянов, мениджър на програмата Подкрепа за малкия бизнес на ЕБВР и Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна, в присъствието на Лариса Манастърли, директор на ЕБВР в България. Участниците в срещата бяха запознати с възможностите, които дава програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да получат експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

Представители на Министерството на икономиката и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия представиха възможностите на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“.

„За година програмата е подкрепила реализацията над 30 проекта, почти толкова очакват одобрение. По-голяма част от реализираните са в София, затова организираме информационни форуми в страната, за да могат повече фирми да се възползват от възможностите, които тя дава“, заяви Мирослав Стоянов, мениджър на програмата за България. Компаниите, които кандидатстват, трябва да са български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро, под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с фирми в почти всички сектори, с изключение на военна дейност или производство на тютюн, хазарт и финансови услуги.

 
banner
banner
Петя Митева